Donosimo jedan od omiljenih recepata iz knjige koji možete i sami pokušati pripremiti i naravno javiti nam svoje dojmove.
Kad je vojvotkinja Sussexa pomagala ženama zajednice The Hubb stvarati kuharicu, opisala je projekt kao ‘rad ljubavi’.
Meghan je napisala u predgovoru knjige kako je odmah osjetila povezanost sa zapadnom londonskom kuhinjom uz ‘mirise kardamoma, curryja i đumbira’.
U knjizi ima 50 recepata koje žene kuhaju za svoje obitelji, a dolaze iz zemalja širom svijeta.
Dosad je projekt već prikupio 210.000 funti samo od prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, kuhinja je sada otvorena svaki dan.
Meghan je proslavila sa ženama tijekom javnog posjeta kuhinji u središtu zajednice Al Manaar, gdje je zavrnula rukave i pridružila se ženama u pripremanju hrane.
Perzijska piletina s barberry rižom
Sastojci:
Za piletinu:
2 male kockice leda
Prstohvat mljevenog šafrana
25 gr maslaca
8 pilećih bataka bez kože
2 glavice crvenog luka: jedna narezana na četvrtine, druga glavica tanko narezana
1 žličica kurkume
1 žličica soli
1 žličica mljevenog papra
700 ml vode
2 žlice ghee (maslaca) ili biljnog ulja
2 žlice pirea od rajčice
2 žlice svježeg soka od limuna
1 žlica suhih barberry bobica
Za barberry rižu:
2 litre vode
400 gr basmati riže
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice kardamoma
1 žlica soli
5 žličica ghee (maslaca) ili biljnog ulja
1 glavica nasjeckanog luka
25 gr sušenih barberry bobica (namočite ih u vodu na 15 min i operite ih)
Nasjeckani bademi ili pistacije za dekoraciju
Priprema:
Piletina:
U malu zdjelu dodajte kockice leda, pospite usitnjeni šafran i ostavite po strani. Kako će se led topiti,tako će šafran pustiti svoju narančastu boju i oporu aromu.
Otopite maslac u tavi na srednjoj vatri i pržite piletinu po 5 minuta sa svake strane dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte narezane četvrtine luka,pospite kurkumu, sol i papar i dodajte vodu. Zakuhajte i odstranite pjenu s vrha. Smanjite vatru, pokrijte i pustite da se krčka oko 15 minuta. Okrenite batake na drugu stranu i pustite dase krčka još 15 minuta.
U međuvremenu, u posebnoj tavi pržite narezanu glavicu luka u ghee maslacu ili biljnom ulju 10-15 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Dodajte pire od rajčice i miješajte minutu kako biste pokrili cijeli luk. Ostavite po strani.
Prepolovite smjesu iz tave s piletinom i lukom, sačuvajte polovicu za kasnije (sačuvajte luk za juhu ili paprikaš).
Uspite vodu sa šafranom u piletinu, dodajte smjesu pirea od rajčice i prženog luka, sok od limuna, barberry bobice i dobro promiješajte. Pokrijte i pustite da se krčka 15 minuta.
Okrenite piletinu na drugu stranu, pokrijte i pustite da se krčka još 15 minuta. Sos bi trebao postati gust i sjajan, ako je rijedak maknite piletinu i kuhajte dok se ne zgusne.
Barberry riža:
U jednu posudu zakuhajte vodu. Operite rižu i osušite. Izmiksajte cimet, kumin,kardamom i ostavite po strani.
Zakuhaloj vodi dodajte sol i rižu,kuhajte rižu oko 7 minuta miješajući.
Osušite rižu,u tavu dodajte 3 žlice ghee maslaca ili biljnog ulja, postepeno dodajte rižu, potom začine,kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri.
Za dekoraciju riže, zagrijte 2 žlice ghee maslaca ili biljnog ulja i pržite luk oko 10 minuta dok ne požuti. Ocijedite i osušite barberry bobice, dodajte ih uz luk i miješajte oko 30 sekundi vrlo oprezno jer one brzo zagore.
Kada želite poslužiti, promiješajte rižu pažljivo kako bi se začini ravnomjerno rasporedili. Dodajte za dekoraciju prženi luk s barberry bobicama i pospite nasjeckane bademe ili pistacije. Poslužite s piletinom.
Fotografije: Instagram