Počela je sezona smokve, slatkog i mesnatog voća koje odlično funkcionira u slanim i u slatkim jelima. Ako ne znate u što je pretvoriti, predlažemo jednostavan desert koji obara s nogu. Riječ je o pečenim smokvama punjenima kremom od ricotte i hrskavim pistacijama…
Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima, antioksidansima koji sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Usto, pomažu kod mršavljenja jer obiluju vlaknima i tako suzbijaju glad.
Slatki plod često se koristi umjesto šećera, dok njegov koncentrat može zamijeniti kukuruzni sirup i saharozu. Usto, smokvama se mogu liječiti čirevi, apsces i bol u uhu, a radi svog alkalnog svojstva, uspješno reguliraju pH tijela.
U tijeku je sezona ovog sočnog voća, a sada je idealna prilika da ga iskoristite za pripremu jednostavnog i profinjenog deserta. U nastavku donosimo recept za pečene smokve punjene kremom od ricotte i komadićima pistacija.
RECEPT
Sastojci:
8 smokava
120 g ricotte ili neslane skute
žličica šećera u prahu
žlica limunovog soka
40 g grubo sjeckanih pistacija
med
Postupak:
Smokve križno zarežite napola, pazeći da ih ne razrežete do kraja. U posudi pomiješajte ricottu, 25 g pistacija, šećer u prahu i limunov sok. Pripremljenim nadjevom punite sredine smokava. Poslažite ih na pleh i pecite 10 minuta na 200°C.
Kad su smokve gotove, pričekajte da se malo ohlade. Izlijte malo meda na tanjur, u njega pažljivo umočite dno svake smokve. Potom ih prislonite na ostatak sjeckanih pistacija kako bi se zalijepile za med. Poslužite dok je još toplo.
Foto: Instagram