Mirisi zrelog voća asociraju na ljeto u punoj raskoši, kao i na male rituale uživanja kod kuće. Pečene šljive s sladoledom od vanilije nisu samo desert, već prava gastro čarolija, idealna i za posebne večeri i za spontana druženja pod sunčanim ili zvjezdanim nebom…
Premda su šljive često podcijenjene u kulinarstvu, njihova slatkoća i lagana kiselost dolaze do punog izražaja kad se spoje s citrusnim sokom i toplim začinima. Upravo ovi okusi spajaju se u receptu za pečene šljive s vanilijom i sladoledom.
Lagano pečenje podiže arome na novu razinu, a vanilija daje onu poznatu, nostalgičnu notu. Kombinacija jednostavnih voćnih okusa, vanilije i egzotičnog zvjezdastog anisa potvrda je da dobra slastica ne mora biti niti komplicirana niti preslatka.
View this post on Instagram
RECEPT
Sastojci:
sok jedne naranče
mahuna vanilije
3 zvjezdasta anisa
6 šljiva
3 žlica smeđeg šećera
500 ml sladoleda od vanilije
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 200°C. U dublju posudu za pečenje ulijte sok od naranče i 100 ml vode. Vaniliji izvadite sjemenke i dodajte ih u tekućinu s mahunom. Ubacite i zvjezdasti anis. Rasporedite šljive prerezanom stranom prema gore i pospite ih šećerom.
Pecite oko 45 minuta, odnosno dok ne postanu mekane i podatne. Svakih 10-15 minuta prelijte šljive sokom u kojem se peku. Po potrebi dodajte još malo vode da tekućina ne ispari u potpunosti. Ostavite da se malo ohlade, oko pet minuta, pa poslužite uz sladoled od vanilije.
Foto: Instagram