Koliko god voćni deserti bili ukusni, čokoladnima je ipak najteže odoljeti. Jede li vam se nešto slatko, a da nije komplicirano za pripremu, čokoladni tart idealno je rješenje. U nastavku donosimo recept za verziju s keksima i Nutellom koja se ne peče…
Čokolada ima niz koristi zahvaljujući zrnima kakaa od koje se priprema. Što je njegov udio veći, više je dobrobiti za vaše zdravlje. Tamna čokolada uvijek je bolji odabir, jer sadrži više zasićenih masnih kiselina i vlakana, a manje ugljikohidrata i šećera.
Ova namirnica povećava proizvodnju endorfina, prirodnih ‘opijata’ u tijelu, podiže raspoloženje i smanjuje bol. Čokolada je i jedna od rijetkih namirnica koja je izvor anandamida koji se naziva i ‘molekulom blaženstva’.
Ako volite čokoladne deserte, pronašli smo recept koji će vas oboriti s nogu. Riječ je o brzom i jednostavnom tartu bez pečenja u kojem se čokolada spaja s Oreo keksima i kremastom Nutellom.
RECEPT
Za podlogu:
200 g Oreo keksa
100 g čokoladnih keksa po izboru
125 g omekšalog maslaca
Za ganache:
250 g nasjeckane crne čokolade
450 g nasjeckane punomasne mliječne čokolade
30 g maslaca
250 ml slatkog vrhnja
Za nugat kremu:
400 ml slatkog vrhnja
žličica ekstrakta vanilije
2 žličice Nutelle
Postupak:
Kekse sameljite u multipraktiku i umiješajte maslac.Utisnite smjesu u kalup za tart, po mogućnosti s odvojivim dnom. Dobro ga učvrstite prstima i ohladite. Na laganoj vatri otopite maslac, vrhnje i nasjeckanu čokoladu.
Ravnomjerno rasporedite pripremljeni ganache po ohlađenoj podlozi i ostavite tart da se stisne u hladnjaku. Istucite vrhnje da dobijete šlag pa umiješajte Nutellu i ekstrakt vanilije. Tortu premažite dobivenom kremom i ukrasite strugotinama čokolade.
Foto: Instagram