Među brojnim umacima koji se serviraju uz grickalice, onaj od sira mnogima je nesumnjivi favorit. Ako češće odlazite u kino zbog nachosa s dipom od sira nego zbog samog filma, vrijeme je da ga napravite u vlastitoj kuhinji. U nastavku donosimo jednostavan recept koji možete prilagoditi prema ukusu…
Kremasti umak od sira sjajan je dodatak raznim vrstama grickalica, naročito tortilja čipsu. Gotov je za svega desetak minuta, a kad ga jednom napravite kod kuće, teško da ćete više posegnuti za industrijskim verzijama.
Osnova je klasična zaprška kojoj se dodaju mlijeko i sir u listićima. Najbolje je koristiti cheddar jer ima bogat okus i dobro se topi, ali odlično funkcioniraju i kombinacije sa švicarskim sirom, mozzarellom, pa čak i briejem ako želite nešto zaokruženiji, profinjeniji štih.

RECEPT
Sastojci:
2 žlice maslaca
2 žlica brašna
200 ml mlijeka
150 g cheddar sira u listićima ili 100 g cheddara + 50 g čardaša (ljuto)
začini po želji (mljevena crvena paprika, češnjak u prahu, kajenski papar…)

Postupak:
Napravite zapršku – u loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte pa pustite da se smjesa kuha na srednje laganoj vatri dok se ne počnu stvarati sitni mjehurići. Zatim ulijte mlijeko i miješajte dok se smjesa ne zgusne.
Natrgajte sir na komadiće i ubacite ga u smjesu. Dodajte začine, miješajte dok se sve ne otopi i sjedini pa poslužite ohlađeno na sobnu temperaturu. Umak može stajati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.
Foto: Instagram