Jede vam se nešto aromatično i kremasto, a da je brzo gotovo? Namaz je uvijek nepogrješivo rješenje! Ako volite mediteranske okuse, dip od feta sira s maslinama ili pečenim cherry rajčicama oduševit će vas na prvi zalogaj. Osim što je ukusan, gotov je u svega 10 minuta i može se kombinirati s raznim dodacima…
Feta sir je dobar izvor kalcija, fosfora i proteina, a dokazano je da oni povoljno utječu zdravlje kostiju. Usto, ova namirnica korisna je i za crijeva jer sadrži dobre bakterije koje pomažu uravnotežiti probavu. Tu su i korisne masne kiseline koje mogu pridonijeti očuvanju linije.
Ako ste fetu dosad konzumirali samo kao dodatak drugim jelima, vrijeme je da mu dodijelite glavnu ulogu i isprobate ga na malo drugačiji način. U nastavku donosimo jednostavan i brz recept za namaz od ovog sira koji ujedno može biti i dip za hrskave nachose.
RECEPT
Sastojci:
kocka feta sira
2 žlice kozjeg sira
3 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice vode
2 žličice meda
žličica sušene majčine dušice i ružmarina (ili svježe grančice)
češanj češnjaka
1-2 žlice limunovog soka
papar
francuski kruh
masline
Postupak:
Ubacite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete gustu homogenu smjesu. Kušajte je i eventualno dodatno začinite po ukusu. Francuski kruh narežite na kriške i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10 minuta.
Kada je kruh pečen, lagano ga polijte maslinovim uljem. Namaz od sira prebacite u zdjelicu, na vrh pospite cijele masline bez koštica i polite s malo maslinova ulja. Po želji, možete dodati i grančicu svježeg ružmarina. Osim maslina, ovaj dip možete obogatiti i pečenim cherry rajčicama.
Foto: Instagram