Tijekom blagdana malo tko razmišlja o dijeti i kilogramima, no nakon obilnog uživanja u kaloričnoj hrani, potrebno je očistiti organizam i prebaciti se na zdrave slastice koje ne ostavljaju traga na figuri. Jedna od njih je i domaći džem od jabuka bez šećera koji možete napraviti u manje od sat vremena, a obožavat će ga i djeca i odrasli…
Posljednjih dana malo tko vodio je računa o kalorijama i kilogramima, no nakon što blagdani prođu, organizam žudi za dozom vitamina i pauzom od silnog šećera.
Iako je vaš hladnjak i dalje sigurno pun ostataka hrane od Božića, pravo je vrijeme da počnete razmišljati o čišćenju organizma i pripremi nešto manje kalorične i slatke hrane.
Kako bismo vas potaknuli da odolite nezdravim slasticama, pronašli smo jednostavan recept za domaći džem od jabuka bez šećera koji vas neće dugo zadržati u kuhinji, a obožavat će ga svaki član vašeg kućanstva.
RECEPT:
Sastojci:
4 kg svježih slatkih jabuka
100 g meda
2 limuna
žlica cimeta u prahu
vanilin šećer
pola čajne žličice limunske kiseline
voda
Postupak:
Jabuke ogulite, očistite od koštica, narežite na kriške i posložite u veliki lonac. Stavite ih u dublju posudu. Limune ocijedite te dodajte njegov sok u jabuke. Vode stavite tek toliko da malo natope jabuke.
Kuhajte sve dok se voda ne reducira, a zatim ih usitnite sa štapnim mikserom ili stolnim blenderom. Dodajte po želji meda, mljeveni cimet, limunske kiseline i ostavite da kuha još 10-15 minuta.
Pekmez se mora u potpunosti reducirati. Pripazite jer će pekmez špricati na sve strane. Najbolje ga prekrijte poklopcem i ostavite tih zadnjih minuta da se kuha na vrlo laganoj vatri.
Gotovi pekmez direktno vrući stavljajte u sterilizirane teglice, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da stoje. Tako ćete napraviti vakuum, ali i dodatno će pasterizirati pekmez.
Prekrijte papirom ili celofanom, povežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim ih pohranite na suho i mračno mjesto. Po želji, možete dodati i džem fix tako da ga pripremite prema uputama na vrećici i dodate jabukama.
Foto: Instagram