Molimo vas, pokušajte ne pojesti fotografiju savršene ljetne Pavlove tore s borovnicama i hibiskusom, jer, svjesno da izgleda fenomenalno, a kada je kušate pripremite se na ovisnost. Toliko je slatko zamamno sočno osvježavajuća da više ne treba ništa drugo niti otkriti. Osim recepta, a on je u nastavku….
Veliki zaljubljenici u Pavlovu tortu i sve njezine super sočne varijacije, postat će još malo veći ovisnici nakon što kušaju i ovu savršenu varijantu s ljetnim borovnicama i toliko zdravim hibiskusom.
Recept je u nastavku, i da, slobodno postanite dosadni svima oko sebe, nitko vam neće zamjeriti napravite li je i ovoga, ali i sljedećeg vikenda…. jer toliko je dobraaaa!
Recept za užitak, za barem osam osoba:
Treba vam:
Smjesa od tučenih bjelanjaka
4 bjelanjka
1 i 1/4 šalice granuliranog šećera
1 žlica vode narančinog cvijeta (može i toliko narančinog soka)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica bijelog octa
1 žlica plus 1 žličica kukuruznog škroba
Kompot od borovnica i hibiskusa
2 šalice svježih ili smrznutih borovnica
1/4 šalice granuliranog šećera
1/2 šalice suhih latica cvijeta hibiskusa
3 žlice limunovog soka
Krema od vanilije
1 šalica vrhnja za šlag
1 žlica ekstrakta vanilije
Preljev
1 šalica svježih borovnica
Osušeni cvjetovi hibiskusa za garniranje
Priprema:
Torta od tučenih bjelanjaka
– Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
– Pripremite okrugli protvan.
– U srednjoj velikoj zdjeli promiješajte šećer i kukuruzni škrob. Bjelanjke odvojite pažljivo pa izradite čvrsti snijeg, a potom još malo miksajte dodajući po malo šećer, vodu (ili sok) i aromu vanilije.
– smjesu prebacite u pripremljeni protvan, obložen papirom za pečenje koji bi trebao dosta viriti van, a smjesu, budući da je dosta čvrsta, špatulom kod rubova lagano podižite prema gore u oblik kao zatvorenog cvijeta.
– stavite peći 30 minuta na 150 stupnjeva, pa zatim još malo smanjite temperaturu (na 130) i neka se lagano peče još 40 minuta.
– kada je pečena, ostavite je u pećnici bez otvaranja (da ne popuca) dok se skroz ne ohladi.
U međuvremenu pripremite nadjeve.
Kompot od borovnice i hibiskusa
Listove cvijeta hibiskusa sa šećerom stavite u blender pa dobro umiksajte a tim ‘prahom’ potom začinite borovnice i lagano ih kuhajte u dubljoj tavi, 5-6 minuta. Potom izvadite borovnice, a umak još malo prokuhajte, no pazite da se suviše ne reducira, jer će se kompot poprilično stisnuti kada se u potpunosti ohladi.
Krema od vanilije
Jednostavno dobro izmiksajte vrhnje i vaniliju, dok ne dobijete gusti šlag.
Slaganje:
U pečenu Pavlovu prvo stavite kremu od vanilije, potom kompot od borovnica i hibiskusa, a za kraj začinite sa svježim borovnicama i malo krasnih crvenih cvjetova zdravog hibiskusa.
Foto: Instagram