Lisnato tijesto idealna je baza za izradu kreativnih jela koja ne zahtijevaju puno vremena ni truda. Ako volite spoj gljiva, kremastog nadjeva i svježeg povrća, morate probati lisnate mini tartove sa šampinjonima, špinatom, rajčicama i posnim sirom…
Šampinjoni su izrazito hranjivi, a istovremeno niskokalorični, što ih čini poželjnom opcijom za održavanje zdrave prehrane. Ove gljive bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, dok sadrže malo masti i šećera.
Ljekovite prednosti šampinjona, poput jačanja imunološkog sustava i smanjenja upala, potvrđuju njihovu pozitivnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ova namirnica idealna je za pripremu finih jela, poput brzih lisnatih tartova s gljivama, špinatom i posnim sirom.
RECEPT
Sastojci:
veći paket lisnatog tijesta
250 g mladog špinata
450 g šampinjona (prepolovljenih)
režanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
100 g posnog sira ili nemasnog kvarka
250 g kiselog vrhnja ili crème fraîchea
žumanjak
50 g cherry rajčica (prepolovljenih)
listići bosiljka
sol i papar
žličica bijelog vinskog octa (po želji)
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 220°C. U tavi zagrijte 2 žlice ulja i kratko propirjajte češnjak. Dodajte gljive i kratko popržite. Ubacite špinat, pustite da uvene pa začinite solju i paprom. Maknite s vatre. Pomiješajte sir s vrhnjem i žumanjkom te lagano začinite solju i paprom.
Lisnato tijesto narežite na šest jednakih dijelova pa svaki premažite kremom sira. Po vrhu rasporedite smjesu od gljiva i špinata. Pecite 15-20 minuta. Izvadite tartove i ostavite ih da se ohlade. Prepolovite cherry rajčice i rasporedite ih po tartu s bosiljkom. Po želji, pokapajte s malo bijelog vinskog octa.
Foto: Instagram