Bezvremenska Pavlova vjerojatno je najpoznatija slastica s beze korama. Ova lagana torta posvećena ruskoj balerini Anni Pavlovoj, božanstvenog je izgleda i okusa, a kao takva, stvorena je za vruće ljetne dane. Njena velika prednost je to što je se može obogatiti bilo kojim voćem, stoga joj dodajte svježe breskve i marelice, jer im je sezona u punom jeku. U nastavku donosimo jednostavan recept za Pavlovu tortu s marelicama i breskvama koju nećete moći napraviti samo jednom…
S dolaskom ljeta i prvih svježih marelica i breskvi, iz korica svake kuharice izlazi jedna od najpopularnijih torti s beze korom uz koju se veže priča o ruskoj balerini Ani Pavlovi.
Pavlova torta sastoji se od tri elementa, beze kora, kreme i dodataka te je vrlo jednostavna za pripremu. Također, zbog svog efektnog izgleda, savršena je za baš svaku prigodu – od kave s prijateljicama do rođendanskih slavlja.
S obzirom na to da se može jesti u kombinaciji s bilo kojim voćem, ovoga puta pripremite je sa sočnim breskvama i marelicama.
RECEPT:
Za koru:
- 4 bjelanjka (na sobnoj temperaturi)
- 200 g bijelog šećera
- prstohvat soli
Za kremu:
- 4 žumanjka
- 30 g bijelog šećera
- 2 vanilin šećera
- 40 g oštrog brašna
- 125 ml mlijeka
- 125 g maslaca
- 3 breskve
- 4 marelice
- žlica bijelog šećera
- 1 burbon vanilin šećer
- med
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 150°C, a protvan obložite papirom za pečenje. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Lagano dodajte šećer i miksajte sve dok se skroz ne otopi (trljajući smjesu između prstiju ne smijete osjetiti šećer). Pecite oko sat vremena dok kora ne poprimi laganu zlaćanu boju.
Za to vrijeme pripremite kremu. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Postepeno smjesi dodajte jednu po jednu žlicu brašna te lagano miksajte. Mlijeko stavite da zakuha te mu dodajte smjesu sa žumanjcima.
Kuhajte par minuta na laganoj vatri neprestano miješajući pjenjačom. Kremu pustite da se skroz ohladi pa joj dodajte maslac narezan na listiće. Dobro umutite dok smjesa ne postane jednolična.
Breskve i marelice izrežite na ploškice, pospite šećerom i vanilinim šećerom te promiješajte. Nakon što se kora ohladila, premažite je kremom te poslažite voće na kremu. Na kraju preko svega vilicom dodajte malo meda.
Foto: Instagram