Blagdani se polako bliže, a s njima dolaze i neodoljiva svečana jela. Uz tradicionalne delicije, ove godine svojim ukućanima i gostima poslužite šarmantne zalogajčiće koje možete pripremati i tijekom cijele godine. Isprobajte recept za hrskave košarice s kozjim sirom, pestom i rajčicama…
Iako blagdanska groznica još nije službeno počela, mnogi već razmišljaju o jelima kojima će ove godine upotpuniti svečani jelovnik. Bilo da ste pobornik tradicije ili radije isprobavate nova jela, imamo recept koji će se zasigurno uklopiti u vaš plan.
Riječ je o hrskavim košaricama od lisnatih kora s laganim i osvježavajućim nadjevom inspiriranim mediteranskom kuhinjom. Meki kozji sir spaja se kozjim sirom, grčkim jogurtom pestom i cherry rajčicama. Ove zalogajčiće možete servirati za predjelo ili uz čašu vina, a jedno je sigurno – oduševit će baš svakoga.
RECEPT
Sastojci:
180 g cherry rajčica
1/2 pakiranja listova za pite i savijače
300 g svježeg kozjeg sira
2 žlice grčkog jogurta
4 žlice pesta od bosiljka (domaćeg ili kupovnog)
60 g otopljenog maslaca
1/2 šalice listova svježeg bosiljka
sol i papar
Postupak:
Umutite kozji sir, grčki jogurt te malo soli i papra da dobijete kremastu i svilenkastu smjesu. Ostavite je u hladnjaku i zagrijte pećnicu na 170°C. Listove tijesta izrežite na kvadrate od oko osam centimetara.
Složite 3-4 komada lista u kalupe za muffine i nježno stisnite sredinu prema dolje kako biste kreirali košaricu kao na fotografiji. Rubove ostavite podignute. Pecite na srednjoj rešetki dok porumene (6-8 minuta).
Izvadite ih i ostavite da se ohlade. Svaku košaricu napunite kremom od sira i jogurta, pokapajte žličicom pesta od bosiljka pa na vrh dodajte polovicu cherry rajčice. Ukrasite listićima bosiljka i poslužite.
Foto: Instagram