Saganaki je tipično grčko predjelo koje sadrži pečeni ili prženi sir, a među ostalim sastojcima mogu mu se dodati i omiljene morske namirnice koje ne ostavljaju traga na liniji – škampi ili kozice. Jelo bogato proteinima i prijeko potrebnim jodom i selenom idealan je ljetni ručak, jer vas neće dugo zadržati u kuhinji, a svojim okusom osvojit će vas na prvo kušanje…
Saganaki zvuči poprilično japanski, zar ne? Ustvari se radi o grčkoj riječi. Saganaki je, naime, vrsta tave u kojima Grci pripremaju svakojaka jela bazirana na prženom ili pečenom siru.
Najčešće je to pržena feta poslužena s kriškama limuna i posuta origanom ili paprom, a ovoga puta isprobajte je u kombinaciji sa škampima ili kozicama i umakom od rajčice.
RECEPT
Sastojci:
400 g kockica rajčice
1 žuti luk
1 češanj češnjaka
1 zelena paprika
150 g feta sira
10 g svježeg origana
200 g kozica ili škampi
maslinovo ulje
sol i papar
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Luk ogulite, prepolovite i nasijecite na tanke trake. Ogulite češnjak te ga sitno naribajte ili protisnite. Papriku rasijecite na četiri dijela, otklonite sredinu s košticama te ju nasijecite na komadiće veličine otprilike 1 cm. Origano počupajte sa stapke i sitno nasjeckajte.
U velikoj tavi zagrijte tri žlice ulja. Dodajte luk, češnjak i papriku te pecite otprilike četiri minuta. Ubacite kockice rajčice s 200 ml vode, začinite solju, paprom, prstohvatom šećera i polovicom origana. Pustite da proključa te nakon toga smanjite temperaturu i kuhajte otprilike 15-18 minuta.
Feta sir grubo izmrvite rukom i ostavite sa strane. Kozice dodajte u umak i zagrijte ih otprilike 30 sekundi, a nakon toga odmah sklonite s vatre. Saganaki servirajte izravno iz tave, pospite ga feta sirom i ostatkom origana.
Foto: Instagram