Dozrelo je doba sočnog i osvježavajućeg bobičastog voća među kojima cijenu slasnosti itekako drži i možda malo zanemareni ribizl, no kolač u kojem možete uživati i vi vratit će mu slavu na najsočniji mogući način. Recept je u nastavku…
Ljetno je doba, a s njim smo dobili super ukusne ribizle, kupine, maline, borovnice i sve ostalo ljetne prirodne adute koji su možda i najbolji odabir sza pripremu neke obiteljske slastice. I baš kada pričamo o slasticama, obitelji i sočnom bobičastiom voću, pronašli smo recept koji će apsolutno zadovoljiti sve strane – što svojom količinom, što sočnom i laganom teksturom, te naravno, osvježavajućim okusom.
Svidi li vam se ova božanstvena torta, zasučite rukave već danas i uživajte u možda nikad finijem ljetnom desertu.
Za biskvit
125 grama masla (margarin, maslac, veganski maslac)
250 grama brašna, vrsta po želji
pola žličice praška za pecivo
pola žličice soli
naprstak svježe vanilije
125 g šećera
Nadjev od ribizla
3 šalice ribizla (može i kupine)
1 žlica kukuruzne krupice
125 ml soka od bilo kojih bobica
1 i pol žlica šećera
2 žličice svježe cijeđenog soka limuna
Cheesecake sloj
340 g svježeg sira
100 ml punomasnog mlijeka
50 g margarina
žlica soka od limuna
50 g šećera
pola pakiranja vanilin šećera
1 žlica brašna, ili kukuruzne krupice
Za serviranje:
1 šalica bobica ribizla, kupina, malina….
Priprema:
Biskvit:
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva.
Rastopite maslac. U posudu stavite brašno, praška za pecivo, vaniliju i šećer, dobro promiješajte pa dodajte rastopljeni maslaca pa mikserom na lagano miješajte dok se ne stvore grudice.
Dvije trećine dobivene grudičaste smjese utisnite u dno posude za pečenje pa pecite 10 minuta.
Nadjev od ribizla:
Pomiješajte kukuruznu krupicu s 3 žlice soka, potom dodajte ostatak soka, dobro promiješajte i stavite prokuhati, zajedno sa šećerom. Potom ubacite bobičasto voće, i još kratko prokuhajte (minutu). Ostavite da se hladi.
2/3 nadjeva prelijte preko pečenog biskvita.
Cheesecake sloj:
Rastopite maslac. U posudu ubacite sve sastojke, dobro ih zamiješajte pa dodajte maslac i sok limuna pa još malo sjedinite.
Smjesu stavite na sloj nadjeva od voća.
Potom stavite ostatak nadjeva od voća i na kraj stavite ostatak grudičaste smjese za biskvit.
Tako stavite peći na 50 minuta i za kraj ukrasite voćem.
Foto: Instagram