Počela je sezona jagoda, mnogima omiljenog proljetnog voća koje može poslužiti kao baza za izradu raznovrsnih slastica. Ako vam se jede nešto slatko, a da je brzo gotovo, palačinke su uvijek nepogrješivo rješenje, a u nastavku potražite recept za malo drugačije (čokoladne!) s kremom od svježih jagoda koje osvajaju i izgledom i okusom…
Prve jagode već su počele pristizati na tržnice i police supermarketa, a riječ je o voćki koju nipošto ne biste trebali izostaviti sa svog jelovnika zbog finog okusa, ali i brojnih nutrijenata kojima obiluje.
Osim što su ukusne, izuzetno su zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda može spriječiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog crijeva, prostate i gušterače.
Jagode su četvrte po redu voća što se tiče razine antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala povezanih s preranim starenjem i raznim bolestima, stoga ih nipošto ne biste trebali izostaviti s jelovnika.
Ovo slatko voće savršena je baza za pripremu raznovrsnih deserata, a ovog vikenda počastite se ukusnim čokoladnim palačinkama punjenim kremom od svježih jagoda.
RECEPT
Za palačinke:
2 jaja
2 žlice šećera
žlica kakaa
prstohvat soli
120 grama glatkog brašna
50 grama maslaca
2 dcl mlijeka
1 dcl vode
Za nadjev:
300 grama jagoda
3 dcl kiselog vrhnja
2 velike žlice šećera
Postupak:
Pripremite smjesu za palačinke koja mora kasnije mora mirovati barem sat vremena kako bi se svi sastojci povezali. Otopite maslac i pustite ga da se ohladi.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno i kakao. Cijela jaja miksajte ili ručno miješajte sa šećerom i soli. Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte. Zatim u zdjelu dodajte mješavinu brašna i kakaa, dobro umijesite i u par navrata dodajte mlijeko i vodu.
Dobro promiješajte kako biste se riješili eventualnih grudica. Ostavite smjesu u hladnjaku na minimalno sat vremena. Odstranite peteljke s jagoda i operite ih.
Narežite jagode na manje komade, stavite ih u posudu, posipajte s dvije žlice šećera, dobro pomiješajte i ostavite ih tako oko 30 minuta da puste sok. Nakon toga u jagode dodajte kiselo vrhnje, sjedinite sve i vratite u hladnjak.
Palačinke klasično ispecite na tavi. Kad se ohlade, u svaku stavite malo nadjeva s jagodama. Po želji ih složite u trokut ili klasično smotajte i poslužite.
Foto: Instagram