Čokolada i voće mnogima su omiljeni spoj, pogotovo kada je riječ o sočnim i kremastim slasticama. Ako vam je sama pomisao na ovakav desert izmamila zazubice, imamo recept za kolač koji morate probati. Radi se o roladi s nadjevom od banane i mascarponea oko koje se ne trebate puno pomučiti…
Da nema kakaa, ne bi bilo ni mnogih omiljenih slastica. Osim što je ukusan, bogat je antioksidansa – posebno flavonoidima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Redovno konzumiranje kakaa može poboljšati zdravlje srca i cirkulaciju.
Usto, kakao je poznat po tome što podiže raspoloženje. Sadrži spojeve poput teobromina i feniletilamina, koji imaju blago stimulativan efekt i mogu poboljšati osjećaj zadovoljstva. Iskoristite ga za pripremu sočne rolade s kremom od banane kojoj neće odoljeti ni mali ni veliki.
RECEPT
Za biskvit:
5 jaja
prstohvat soli
160 g šećera
100 g brašna
30 g kakaa
30 g kukuruznog škroba
žlica praška za pecivo
Za kremu:
400 ml soka od banane
80 g šećera
40 g kukuruznog škroba
200 g mascarponea
Postupak:
Za nadjev prokuhajte sok od banane i šećer. Izvadite četiri žlice te ih pomiješajte s kukuruznim škrobom. Dobivenu smjesu ulijte u lonac i uz miješanje kratko prokuhajte. Ostavite kremu da se malo ohladi pa dodajte mascarpone i odložite sa strane.
Zagrijte pećnicu na 180°C, a pleh obložite papirom za pečenje. Odvojite jaja i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka sa soli. Dodajte mu 110 grama šećera i nastavite mutiti dok se šećer potpuno ne otopi. Umiješajte žumanjak.
Pomiješajte brašno, škrob, kakao i prašak za pecivo u posebnoj posudi pa ih umiješajte u smjesu od jaja. Tijesto rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 15 minuta. Raširite vlažnu kuhinjsku krpu i pospite je preostalim šećerom.
Izvadite biskvit iz pećnice i odmah ga preokrenite na kuhinjsku krpu. Zarolajte ga s duže strane i ostavite da se ohladi. Pažljivo odrolajte biskvit, premažite ga kremom i ponovno zarolajte bez krpe. Ohladite najmanje dva sata prije posluživanja.
Foto: Instagram