Jedna od brojnih Insta gastro inspiracija podsjetila nas je ovih dana na ananas, voće koje savršeno otapa kilograme, jako je zasitno i pritom užasno ukusno, a kada se spari s cheesecakeom u čijoj se recepturi krije još pokoje sočno iznenađenje, neka vas ne začudi ako ovaj savršen ljetni kolač nestane i prije nego se propisno rashladi….
Tražite li nešto ljetno, sočno i lagano za slatko osvježenje, kako vam tada zvuči cheesecake s ananasom, ali u kombinaciji kakvu dosad još niste probali.
A kada otkrijte tajnu, vjerujemo da ćete ujedno otkriti i sebi novu omiljenu slasticu. Naravno, ako se uspijete nauživati njegovog okusa, jer kolač doista prije da će biti smazan i prije nego se propisno ohladi.
Zato pozor, radite ga dok ukućana nema u blizini i pritom ga dobro sakrijte. Čak i od sebe!
Treba vam:
Za koricu s aromom bosiljka
15-ak srednje velikih graham keksa, zdrobljenih
8 žlica jako omekšalog neslanog maslaca
pola žličice fine morske soli
8-10 listova svježeg bosiljka
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, pripremite okruglu posudu za pečenje.
Kekse ubacite u blender da se dobro usitne, dodajte maslac, sol i listove bosiljka pa još dobro miksajte dok se smjesa ne sjedini. Prebacite je na namašćeno dno posude i ravnomjerno utisnite na dno.
Stavite peći na 3-5 minuta, a potom ostavite da se dobro ohladi.
Punjenje od sira
800 grama krem sira
1 i pol šalice šećera
3 žlice višenamjenskog brašna
Naribana korica od 2 limuna
2 žlice soka od ananasa i 1 žlica cijeđenog soka od limuna
5 jaja
2 žumanjka
pola žličice ekstrakta vanilije
Pećnicu pojačajte na 280 stupnjeva.
U srednjoj posudi pomoću električnog miksera na srednjoj brzini dobro razmutite sir sa šećerom, a potom dodajte ostale sastojke i po malo sve dobro sjedinite.
Ulijte smjesu u posudu za pečenje, pa pecite 11 minuta na temperaturi od 280 stupnjeva. Pripazite da se ne počne raspucavati, u tom slučaju i ranije smanjite pećnicu na 200 stupnjeva pa pecite još oko sat vremena, sve dok okolni dijelovi torte ne budu čvrsti, a sredina još lagano lelujava.
Isključite pećnicu i ostavite kolač u napola otvorenoj pećnici da se potpuno ohladi. Labavo pokrijte kolač od sira plastičnim papirom i stavite ga u hladnjak.
Za ukrašavanje nakon hlađenja iskoristiti kriške ananasa blago prokuhane u smeđem šećeru, na tavi, na srednje jakoj vatri dok se lagano ne glaziraju.
Foto: Instagram