Jeste li ikada razmišljali o tome kako skladištite namirnice u svom hladnjaku? Iako vjerojatno imate vlastitu formulu po kojoj dodjeljujete mjesto pojedinoj namirnici, postoje određena pravila u kojem dijelu hladnjaka treba držati koju hranu i piće kako biste je mogli maksimalno dugo očuvati svježom. Istražili smo kako pravilno organizirati unutrašnjost hladnjaka i na kojoj temperaturi treba čuvati koje namirnice…
Možda nikad niste razmišljali da hladnjak treba organizirati prema potrebama namirnica koje u njemu svakodnevno čuvate.
Vjerojatno ga, kao i svi drugi, slažete onako kako ste se navikli, kako su vas roditelji naučili i ovisno o tome koliko vam koja namirnica treba biti nadohvat ruke.
Tako boce ili kartoni mlijeka svoje mjesto uglavnom dobiju u vratima hladnjaka, a povrće i voće u ladicama ispod hladnjaka.
Također, kod većine ljudi temperatura hladnjaka uvijek je ista, i to negdje na sredini toplomjera. No, jesu li ove navike pravilne?
Evo kako biste trebali skladištiti namirnice u svom hladnjaku da traju što duže:
Najviša polica – Vino, ostatci ručka ili večere, kao i sve ostale namirnice koje bi se trebale čuvati na temperaturi oko 3°C stupnjeva.
Srednja polica – Na ovoj je polici temperatura je najkonstantnija, što je čini idealnom za namirnice kojima treba održati svježinu. To su, primjerice, jaja, mesni proizvodi, masline i drugi.
Donja polica – Temperatura na ovoj polici je inače oko 1°C, što je odlično za očuvanje dugotrajnosti namirnica kao što su mliječni proizvodi, riba, sirovo meso i perad. Također, savjetuje se sirovo meso stavljati na donju policu kako tekućina iz mesa ne bi kapala na druge namirnice i uništila ih.
Ladice – Voće i povrće treba držati u tom dijelu hladnjaka. Ipak, pobrinite se da su odvojeni jer plinovi iz voća mogu pokvariti povrće.
Vrata hladnjaka – na gornjoj polici u vratima hladnjaka držite sir i maslac. Radi se o najtoplijem dijelu hladnjaka (oko 4°C) i zato je najbolji za one namirnice koje se mogu posluživati i pomalo meke.
U donju policu pak stavljajte sokove, kečap, majonezu, pekmez i marmelade. Ona je nešto hladnija od gornje police pa će navedene namirnice biti savršene temperature za konzumaciju.
Napomena: Nemojte stavljati previše hrane u hladnjak i zamrzivač jer hladan zrak mora cirkulirati kako bi pravilno ohladilo namirnice.
Namirnice koje ne treba držati u hladnjaku: bosiljak, rajčice, krumpir, luk, češnjak, bundeva, kruh, banane
Foto: Instagram