Make your day different

Logo Cover

Put do zdravih i čvrstih noktiju nije uvijek jednostavan! Razbijamo 5 mitova zbog kojih put do savršene manikure može biti katastrofalan….

Savjeti za brigu o noktima pršte sa svih strana, no čini se da se u neke od njih ne moramo pouzdati. Kozmetički saloni nude bezbroj varijacija na temu ukrašavanja i ojačavanja noktiju, no želite li se sami pobrinuti za manikuru prvo poslušajte riječi stručnjaka. Za mitove koje donosimo u nastavku sigurno ste već čuli, no možda niste znali da vas vjerovanje u njih koči na putu do savršenih noktiju…

Stručnjaci kažu da su upravo nokti prozor prema zdravlju, stoga ne čudi da je prije nekih operacija potrebno skinuti lak za nokte. Za Glamour su istaknuli kako plavi nokti pokazuju znakove nedostatka kisika, prozirni upućuju na anemičnost, žuti nokti mogu biti znak gljivične infekcije a nokti skloni pucanju vode se kao naznaka psorijaze.

@anneli.ge

U skladu s brigom o cijelom tijelu, nokti nikako ne bi smjeli biti zanemareni. Osim što upućuju na zdravstvene tegobe, prekrasna su dekoracija na svačijoj ruci.

Predstavljamo pet mitova koji su se pokazali netočnima kako bi vam omogućili jednostavniji režim brige za nokte:

PRVI MIT: Nokte treba pustiti da dišu

 

Nokti su rožnata tvorevina jednako kao i kosa te se mogu smatrati ‘mrtvim’ dijelovima tijela jer se ne sastoje od završetaka živčanog sustava. S obzirom na to, oni ne moraju disati jer kisik, nutrijente i zalihe krvi primaju upravo kroz krvotok.

Prema riječima stručnjakinje za nokte dr. Dane Stern, izraz ‘pustiti nokte da dišu’ je simboličan i zapravo znači da je oštećene, suhe ili ispucane nokte potrebno pustiti da se odmore od lakova i acetona.

@staleks_official_uae

DRUGI MIT: Nokti se brže suše pod mlazom hladne vode

Koliko vas je krivo za stavljanje ruku u hladnjak nakon lakiranja u uvjerenju da će se tako brže osušiti? Mit sličan tome, da se nokti bolje osuše pod mlazom hladne vode, također nema smisla. Da je istinit, kozmetičarke bi primjenjivale tu metodu u salonima.

Međutim, lak za nokte je polimer i za nokatnu ploču ga veže kemijska reakcija. Snižavanjem temperature ta reakcija će se sporije dogoditi pa će vam se lak vjerojatno osušiti samo površinski, a iznutra ne. Želite li izbjeći popravljanje, prestanite vjerovati u ovaj mit.

TREĆI MIT: Akrilni i gel umetci oštećuju nokte

Svi stručnjaci i kozmetičari slažu se oko činjenice da sam akril ili gel nije štetan za nokte. S druge strane, uklanjanje samog gela ili priprema za njegovo nanošenje mogli bi oštetiti nokte.

Želite li gel nokte skidati sami, razmislite opet jer nestručno rašpanje, čupkanje i nasilno skidanje gela dovodi do krhkih i slabih noktiju. Osim toga, namakanje u acetonu moglo bi samo dodatno isušiti nokte i učiniti ih podložnima pucanju pa bi bilo najbolje da se za skidanje umjetnih noktiju obratite profesionalcima.

@nulux_numen

ČETVRTI MIT: Bijele mrljice na noktima miču se unosom mlijeka

Odmalena slušamo kako bijele mrljice predstavljaju nedostatak kalcija i tjeramo se na ispijanje velikih količina mlijeka kako bi se iste povukle. To su zapravo nakupine slomljenog keratina, a uzroci mogu biti razni – jedan od njih je predugo držanje laka na noktima.

Razlikujemo površinske mrljice koje se lako uklone rašpanjem, kao i one dubinske koje upućuju na naglo skidanje laka i morate ih pustiti da izrastu zajedno s noktom.

@staleks_official_uae

 

PETI MIT: Nokte treba rašpati u jednom smjeru

Prema znanstveniku Dougu Schoonu, autoru knjige Nail Structure and Product Chemistry, ne postoji razlika između noktiju koji su rašpani isključivo u jednom smjeru, i onih koji su rašpani tehnikom povlačenja naprijed-natrag. Ono što je ključno kod rašpanja je vrsta rašpice i doza pritiska pri uređivanju nokta.

Stručnjaci preporučaju staklene ili metalne rašpice umjesto spužvastih i plastičnih, a pritisak na nokat mora biti blag.

Pripremila: Silvija Valjin
Foto: Instagram

Slični članci