Make your day different

Logo Cover

Prim.dr. Siniša Glumičić otkriva novitete sa Svjetskog kongresa estetske medicine u Monacu, ali i posljednje beauty trendove u potrazi za svetim gralom

Napokon smo je dočekali! Primarijus dr. Siniša Glumičić, jedan od najcjenjenijih estetskih kirurga u regiji koji već tri desetljeća uspješno mijenja izglede (i živote!) mnogih, u svojoj novoj kolumni za lifestyle portal Cover Style donosi dojmove sa Svjetskog kongresa estetske medicine – gdje je i sam sudjelovao kao predavač, te otkriva granice estetske medicine i posljednje beauty trendove. Kolumnu, koja će zasigurno oduševiti sve beauty ovisnice, donosimo u nastavku.

Prvi i jedini put bio sam u Monte Carlu prije dvadesetak godina kao gost na jednom prekrasnom vjenčanju moje drage prijateljice. Neobičan je to grad…mjesto gdje se luksuz i glamur stapaju u jedno, a prosječni se smrtnik osjeća kao da je završio na setu filma o James Bondu.

Parkiranje Ferrarija i Aston Martina na trotoaru je više norma nego iznimka, a čak i brojni golubovi na trgovima izgledaju kao da su dio filmske kulise.

Svjetski kongres estetske medicine već se dugi niz godina održava u Monte Carlu, no nekako sam ga svjesno zaobilazio sve te godine jer se primarno temeljio na ne-kirurškim metodama, a upravo je estetska kirurgija moja ljubav i struka.

Primarijus dr. Siniša Glumičić
.

No, ove sam godine dobio poziv da održim predavanje – i to kirurško, upravo na tom kongresu, što mi je bila i čast i obaveza koju sam vrlo rado prihvatio.

Kongres se održavao u famoznom Grimaldi Forumu, koji nudi više od 35 tisuća kvadrata, a koji je u potpunosti bio popunjen bezbrojnim inovacijama, tehnologijama i izlagačima, nudeći sve ono najnovije što se danas može zamisliti na polju ljudske estetike, kao i neumornog traženja vječnog grala – neprolazne ljepote i vrlo dugog, ako ne već i beskonačnog življenja.

@isabellemathersx
.

Upravo je fantastično do koje se granice razvila estetska medicina – onaj dio struke koja ne uključuje skalpel te sve ono što kirurgija nosi sa sobom.

Naime, iako sam obišao ogroman broj svjetskih kongresa estetske kirurgije, nigdje nisam vidio ni približno ovoliko izlagača, proizvoda, tehnologije, kao ni sudionika koji se mogu brojati u tisućama.

.
.

Predavanja se održavaju tijekom 4 dana od jutra do mraka i to simultano u desetak sala, uz brojne workshop-ove, edukacije, prezentacije. Uistinu impresivno.

Naravno, iskustvo nam govori da veliku većinu prezentiranih ‘svemogućih’ tehnologija za vječnu mladost i ljepotu treba uzeti, u najmanju ruku, kako bi latinjani rekli ‘Cum Grano Salis’ – i to sa velikim zrncima soli, jer do sada još ništa nije pronađeno da zaustavi proces starenja i djelovanje sile teže.

Ako stvarno želimo izgledati mlađe i svježije u poznim godinama, moramo računati da će ipak daleko najbolje i najprirodnije rezultate dati – upravo kirurgija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabelle Mathers (@isabellemathersx)

 

No, trendovi se mijenjaju i u ovom nekirurškom estetskom svijetu. Prije svega, popularni fileri koji su i dalje sveprisutni, a koji imaju svoje mjesto u tretiranju lica, polako ustupaju mjesto biostimulatorima.

Biostimulatori su proizvodi koji se također unose injekcijom, ali za razliku od filera, ne voluminiziraju lice, već potiču proizvodnju vlastitog kolagena i elastina, čime se postiže dugotrajan pomlađujući efekt.

Rezultati biostimulatora traju duže od hijaluronskih filera, jer se potaknuti kolagen nastavlja proizvoditi i nakon tretmana.

@isabellemathersx
.

Apliciranje botoxa također je doživjelo velike promjene. Micro botox trenutno je najpopularnija metoda aplikacije koja podrazumijeva davanje micro doza botoxa čime se omogućuje precizniji i suptilniji rezultati, a samim time botox se može primjenjivati na brojne anatomske zone na licu i vratu.

Hiperpersonalizirani tretmani najnoviji su tretmani koji uključuju genomsku i mikrobiomsku analizu i prilagođavaju se pacijentu na temelju genetskog profila i sastava kožnog mikrobioma.

Ovakvi tretmani ne samo da poboljšavaju izgled kože i bora, već optimiziraju zdravlje na molekularnoj razini.

Naravno, u sve to uključena je i AI (umjetna inteligencija), koja će zahvaljujući brojnim tehnologijama i senzorima, definirati stanje vaše kože, najranije znakove starenja te zatim odmah i preporučiti koji paket personaliziranih tretmana i proizvoda treba uključiti kako bi se dobila najbolja njega.

 

.
.

Ogroman je razvoj i tehnologije za pomlađivanje ljudskog lica i tijela. Prezentirani su brojni aparati koji ujedinjuju i ultrazvučnu terapiju, radio frekvencijsku terapiju, kao i elektromagnetske impulse. Svima im je zajedničko da zatežu i podižu tretirano tkivo, uz stimulaciju razvoja kolagena.

Cijene takvih tehnologija su impresivne i mogu se kretati od nekoliko tisuća eura za tzv. home products, do onih visoko profesionalnih koje zahtijevaju i educirano osoblje te mogu koštati i više stotina tisuća eura.

Zatim je tu i cijeli niz tzv ‘Smart AI Mirrors, ili Skin Analyzers’, odnosno, pametna ogledala koja će vam za otprilike 20 sekundi, uz pomoć umjetne inteligencije, proanalizirati vašu kožu, definirati njezino stanje, najproblematičnije zone i odmah sugerirati koje terapeutske korake treba poduzeti.

@isabellemathersx

Konačno, ono što me podosta zabavilo – to su Virtual Reality simulacije, koje u 3D varijanti pružaju kirurzima priliku da vježbaju vrlo složene procedure u sigurnom i kontroliranom okruženju, što, naravno, dovodi i do veće preciznosti u stvarnim operacijama.

Naravno, Hands On experience još uvijek je daleko najbolja edukacija, ali baš kao što se danas educiraju i valoriziraju piloti na flight stimulatorima, tako će i kirurzi moći učiti brojne zahvate i tehnike na VR simulacijama.

@isabellemathersx
.

Neupitno je da svijet estetike svake godine postavlja nove granice, koje su donedavno bile nezamislive. No, isto tako prihvaća realnost ljudskog starenja i prirodnog ciklusa.

Poanta je samo kako što ljepše i kvalitetnije produžiti lijep i zdrav izgled, u isto tako zdravom tijelu, a da pri tom ne pretjerujemo i forsiramo vječnu mladost jer svako takvo forsiranje uglavnom izgleda gore nego da pustimo prirodu da odradi svoje.

Pripremio: Prim.dr. Siniša Glumičić
Foto: Prim.dr. Siniša Glumičić/ Cover Style/ Instagram

Slični članci