Nakon blagdanske sezone i pojačanog uživanja u hrani mnogi počinju razmišljati o dijetama, promjenama životnog stila i svakodnevnih navika.
Međutim, uvođenje strogih režima prehrane i restrikcija u siječnju, najdepresivnijem mjesecu u godini, nije najbolje što možete priuštiti organizmu. Krenimo polako, umjereno i postupno i – na veselje mnogih – s kavom, tradicionalno omiljenim napitkom kojim mnogi započinju svaki novi dan.
Kava, umjereno konzumirana, može imati nekoliko dobrobiti za zdravlje, posebice nakon blagdana, ali i tijekom svih ostalih mjeseci u godini.
I da, ovdje ne pišemo samo o espressu već i o različitim vrstama kave, uključujući crnu kavu, instant napitke poput cappuccina i raznovrsnih kofeinskih mikseva.
Ne morate se odmah na početku godine odreći kremastog cappuccina ili izbaciti praktične 2u1 ili 3u1 vrećice.
Dovoljno je odabrati čak i instant napitke boljeg sastava, bez laktoze, odnedavno dostupne i na hrvatskom tržištu.
View this post on Instagram
Dobar primjer je nova linija renomirane hrvatske tvrtke s dugom tradicijom, koja se pobrinula da napitci na bazi kave postanu još zdraviji i ponudila ih bez laktoze – prikladne čak i veganima.
Tako je sada lakše probavljive napitke, odnosno one bez laktoze, moguće pronaći u svim bolje opskrbljenim trgovinama – što znači da uživanje u ritualu može početi i nije rezervirano samo za obožavatelje turske.
S dodatnim Kosher i Halal certifikatima, nove Anamaria instant mješavine bez laktoze – u obliku klasičnog Cappuccina te 2u1 i 3u1 napitaka – rezultat su posebnog načina proizvodnje u kojemu se naglasak stavlja na brigu o životinjama te ne sadrže dodatke koji se protive načelima veganstva. Pritom se izgledom, okusom i mirisima ne razlikuje od uobičajenih instant napitaka na bazi kave.
Kava poboljšava mentalnu budnost i koncentraciju jer sadrži stimulans kofein, a nakon razdoblja obilne konzumacije hrane i pića tijekom blagdana može pomoći povratku u uobičajeni ritam i poboljšati fokus.
Bogata je antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima te pridonijeti općem zdravlju tijela ili podržati imunološki sustav nakon perioda pojačane konzumacije hrane.
Kofein u kavi može pomoći u povećanju energije i smanjenju osjećaja umora koji se često javlja nakon sezone pune proslava – što zbog obilne hrane ili manjka sna. Također, istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kave može biti povezana sa smanjenim rizikom od određenih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i određenih oblika raka.
Osim toga, kava može potaknuti probavu i olakšati probavne procese, što je itekako korisno nakon razdoblja prekomjerne konzumacije hrane.
A kako bi užitak bio još potpuniji, donosimo listu dodataka koji će svojim svojstvima i aromama obogatiti svaku kavu i/ili napitak na bazi kave, te im čak i pojačati okus.
Cimet ima začinjeni i aromatični okus koji kavi može dati toplinu, blagu slatkoću i predivan miris.
Kakao prah daje čokoladnu notu i dublji, bogatiji okus te kremastu teksturu svakoj kavi.
Vanilija daje slatkasti i ugodno aromatični touch popularnim kofeinskim napitcima.
Đumbir dodaje pikantnost i osvježavajući okus lagano začinjenog tona i ugodne topline.
Kardamom, koji se često koristi u pripremi kave, može joj dati složeniji okus s notama citrusa i začina.
Više informacija potražite na: www.anamaria.hr
Foto: promo/Instagram