Odavno je poznato da kilogrami viška nisu posljedica samo onoga što jedete i u kojim količinama, već i kada to činite. Novo istraživanje otkrilo je da je doba dana u kojem trošite većinu kalorija također čimbenik koji trebate imati na umu kako vam omiljena hrana ne bi ostavila traga na liniji. Stručnjaci su utvrdili da je jedenje kasnije tijekom dana rezultiralo većim unosom kalorija – posebice nakon 18 sati…
Osim o broju kalorija, prekomjerno debljanje uvelike ovisi o tome koju hranu najčešće konzumirate, u kojim količinama i kada to radite.
Nova znanstvena studija otkrila je da je doba dana u kojem trošite većinu kalorija još jedna stvar na koju treba obratiti posebnu pažnju kako se ne biste udebljali, piše Medical News Today.
Preferirate li konzumaciju većih obroka kasnije tijekom dana, to bi moglo dodati priličan broj kalorija vašem dnevnom unosu.
Nedavno istraživanje koje su znanstvenici predstavili na Europskoj i međunarodnoj konferenciji o pretilosti 2020. godine pokazalo je da je jedenje kasnije tijekom dana rezultiralo većim unosom kalorija.
Više od 1170 odraslih osoba analizirano je istraživanjem U.K.’s National Diet and Nutrition Survey između 2012. i 2017. godine.
Rezultatima je utvrđeno da su sudionici nakon 18 sati pojeli 39,8 posto dnevnih kalorija, koje se nazivaju i unosom energije (EI). Osobe koje su jele ranije uglavnom su konzumirale manje kalorija kroz dan.
Osim toga, istraživači su proučavali i hranu koju su ispitanici jeli u večernjim satima, a potom su ih rangirali prema indeksu hrane bogate hranjivim tvarima.
Tako su otkrili su da ljudi koji su kasnije jeli ne samo da su konzumirali više hrane, već su jeli i više nezdravih namirnica.
‘Naši rezultati sugeriraju da konzumacija nižeg udjela EI u večernjim satima može biti povezana s manjim dnevnim unosom energije, dok se veći udio energije u večernjim satima može povezati s nižom ocjenom kvalitete prehrane’, zaključuju autori istraživanja.
Foto: Instagram