Vrući ljetni dani lakši su uz osvježenja koja vežemo uz najtoplije godišnje doba. Morski gastro specijaliteti daju svježinu i lakoću s kojom je ljepše i ugodnije živjeti. Zagrebačka gradska vreva seli se južnije, no od ovog ljeta, jug dolazi u centar Zagreba.
Poznati restoran Apetit City i njegov mladi chef Stjepan Bistrički ovog su ljeta pripremili prvo iznenađenje za sve one koji ostaju, ali i za sve brojnije goste koji će na ovaj način imati prilike kušati morske delicije u Masarykovoj ulici u srcu Zagreba.
Ako se usudite možete i sami probati spraviti ova nevjerovatna jela po Stjepanovoj recepturi, no mi Vam preporučamo da ih prvo probate kod majstora kuhinje:
Carpaccio od svježe orade/istarski tartufi
Potrebne namirnice:
Orada 600g / Crni tartuf 20g / Maslinovo ulje 80g / Ulje od tartufa 40g / Sol
Priprema:
Oradu očistimo, isfiletiramo i izvadimo kosti s filea. Režemo na tanke listiće i slažemo na hladan tanjur. Začinimo solju, maslinovim uljem i uljem od tartufa. Naribamo svježi tartuf dekoriramo, poslužimo hladno.
St. Jacques umak od agruma/pire od batata
Potrebne namirnice:
St. Jacques 3 kom / Naranča 1kom / Limun 1kom / Batat 400g / Šečer 40g / Maslac 100g / Mlijeko 1dcl / Ulje maslinovo 40ml / Sol / Papar
Priprema:
Prvo napravimo pire od batata i umak od agruma. Batat očistimo i stavimo kuhati u vodu. Kada je kuhan propasiramo ga, dodamo mlijeko, maslac i začinimo. Umak napravimo tako da iscijedimo sok iz naranče i limuna, dodamo malo šećera i prokuhamo. St.Jacques očistimo i pečemo ga na maslinovom ulju, posolimo i serviramo na umak od agruma sa pireom od batata.
Brancin/mikro salata/majoneza agruma/goruščica
Potrebne namirnice:
Brancin 1600g / Mrkva 50g / Celer 50g / Šparoge 40g / Mix salata 80g / Jaja 1kom / Ulje maslinovo 20ml / Ulje suncokret 1dcl / Senf 10g / Limun 1kom / Gorušica sjeme 1 jušna žlica / Riblji umak 1dcl / Sol / Papar
Priprema:
Najprije napravimo majonezu od agruma tako da u posudu stavimo žumanjak, senf, limunov sok, sol i papar i dolijevamo suncokretovo ulje uz stalno miješanje. Povrće i salatu očistimo, narežemo na sitne rezance i začinimo majonezom. Brancin očistimo, isfiletiramo i odvojimo od kostiju, narežemo na četiri jednaka dijela. Pečemo ga na teflonskoj tavi na maslinovom ulju, kada je gotov serviramo ga na mikro salatu i prelijemo ribljim umakom u koji smo dodali sjeme gorušice i prokuhali.
Domaći ravioli s gamberima bisque od škampa/grašak/gljive
Potrebne namirnice:
Gamberi 120g / Mrkva 50g / Tikvice 50g / Celer 30g / Sezamovo ulje 40ml / Maslinovo ulje 10ml / Bisque 1dcl / Grašak 40g / Gljive 40g / Jaja 1 kom
Tijesto:
Brašno 150g / Voda 60g / Svinjska stabilizirana mast 5g / Sol
Priprema:
Najprije zamijesimo tijesto i pustimo ga da odleži. Dok tijesto odmara naribamo mrkvu, celer i tikvice i popržimo na sezamovom ulju. Gambere ispečemo na maslinovom ulju narežemo na sitnije kocke i pomiješamo s povrćem te začinimo. Razvaljamo tijesto, premažemo jajem i punimo ga sa smjesom. Raviole kuhamo u kipućoj vodi, kada su gotovi serviramo ih u duboki tanjur prelijemo biskom od škampa i na njih stavimo pečene gljive i grašak.
File tune/ mladi špinat
Potrebne namirnice:
File tune 800g / Mladi špinat 250g / Maslinovo ulje 50ml / Češnjak 5g / Sol / Papar / Aceto balsamico bijeli 40ml
Priprema:
File tune izrežemo na četiri jednaka dijela posolimo i stavimo peći na maslinovo ulje. Dok se tuna peče jedan dio špinata blanširamo i začinimo maslinovim uljem, sol, papar i malo češnjaka, a drugi dio špinata napravimo na salatu s aceto balsamicom. Serviramo.
Riblja juha/Kornat
Potrebne namirnice:
Luk 250g / Mrkva 200g / Maslinovo ulje 1dcl / Riba 500g / Sol / Papar
Priprema:
Povrće očistimo, narežemo na sitne kocke i dinstamo na maslinovom ulju. Kada povrće uvene zalijemo ribljim temeljcem ili vodom. Ribu očistimo i stavimo kuhati u juhu. Kada je riba gotova izvadimo je van, očistimo, juhu izmiksamo i procijedimo začinimo i vratimo meso ribe u juhu.
Nova ljetna karta Apetita ističe ribu i brojne ljetne specijalitete koje je kreativni Stjepan osmislio kako bismo ovog ljeta i kod kuće uživali kao da smo na moru. Svakodnevna svježa riba iz Jadranskog mora pretočena je u riblji meni koji očarava i vodi nas na jedinstveno višeosjetilno putovanje morskim dubinama.
Fotografije: Press