Make your day different

Logo Cover

Izbjegnite izlaganje suncu tijekom najvećih vrućina! Uvrštavanjem ovih 5 namirnica u jelovnik tijelu ćete osigurati potrebnu dozu D vitamina

Vitamin D jedan je od najvažnijih vitamina za očuvanje funkcije svih organa i dobrobiti organizma, a vjerojatno najpoznatiji izvor ovog nutrijenta upravo su sunčeve zrake kojih tijekom ljetnih mjeseci imamo na pregršt. Ipak, izlaganje suncu tijekom najvećih vrućina, u razdoblju od 11 sati ujutro do 17 sati poslijepodne, svakako nije preporučljivo, posebice ukoliko imate svjetliju put. Kako biste svom tijelu opskrbili potrebnu dozu vitamina D, otkrivamo kojih 5 namirnica može pokriti dio dnevnih potreba bez štetnog izlaganja UV zračenju…

Vitamin D je topiv u masti, a tijelo ga proizvodi samo – djelovanjem sunčevog svjetla, osobito UV-zraka.

Međutim, izlaganje sunčevoj svjetlosti tijekom najvrućeg dijela dana svakako nije preporučljivo, a kako biste svom tijelu opskrbili potrebnu dozu ovog nutrijenta može vam poslužiti prehrana.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ana Johnson (@anajohnson)

Vitamin D također regulira i naš imunološki te hormonski sustav, psihu te izmjenu tvari. Većinu potrebnog vitamina D proizvodi naše tijelo s pomoću sunčevog svjetla. Međutim, i naša prehrana može pokriti barem manji dio potreba.

Ovih 5 namirnica bogate su vitaminom D:

1) Masna riba (losos, tuna, skuša)

2) Mliječni proizvodi (mlijeko, vrhnje, sir)

3) Vrganji i shiitake gljive

4) Naranča

5) Zobene pahuljice

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ana Johnson (@anajohnson)

Kako bi se pokrile dnevne potrebe, dovoljno je svakodnevno izložiti četvrtinu tijela (lice, vrat, dekolte, dijelove ruku i nogu) 15 minuta suncu. Vitamin D se ne izlučuje iz tijela (kao npr. vitamin C), nego neiskorišteni vitamin D ostaje u tijelu i do nekoliko mjeseci

Pripremila: Tara Musulin
Foto: Instagram






Slični članci