Make your day different

Logo Cover

‘House of cards’ – zabavna fikcija ili stvarno stanje politike?

Tko god da je imalo pratio američku ‘visoku’ politiku,  sigurno se u zadnjih godinu-dvije barem par puta uhvatio za glavu i u šoku zapitao: Pa, je li ovo stvarno moguće? Od toga da internet trol može postati vođa slobodnog svijeta pa sve do ruskog organiziranog hakiranja izbora u nekoliko demokratskih zemalja, a kad još tome dodamo svakodnevne skandale koji potresaju Bijelu kuću, cijela stvar zvuči poput odličnog scenarija za TV seriju.

Adaptirana od otrovno duhovite BBC-jeve političke satire, američka verzija Kuće karata je već prije same objave podigla prašinu zahvaljujući svojoj nadljudskoj ekipi, kako ispred tako i iza kamere. Predvođena producentom Davidom Fincherom (Sedam, Društvena mreža, Klub Boraca) i makijavelijskim parom iz snova, Kevinom Spaceyem i Robin Wright, serija je vrlo brzo opravdala ogromno ulaganje od navodno 100 milijuna dolara za prvu sezonu i pokazala najbolje što Hollywood ima za ponuditi. Uz briljantni scenarij prepunog obrata valja spomenuti i sjajnu fotografiju i rad s kamerom za koju je zaslužan i naš Igor Martinovic (dipl. na ADU u Zagrebu, 2003) čiji je rad na seriji bio nominiran za prestižnu nagradu Emmy.

Kuća Karata je originalno bila zamišljena kao karikatura bespoštedne političke arene čiji je pijesak natopljen krvlju protivnika, dok na tronu može biti samo jedan. On je Frank Underwood (Kevin Spacey), demokratski kongresmen iz Texasa koji ne preza ni od ubojstva kako bi osigurao da moć ostane u njegovim rukama. Toliko je samouvjeren da se često obraća direktno publici razbijajući barijeru četvrtog zida svojim slatkorječivim i ubojitim južnjačkim naglaskom, a poruka skoro uvijek ima isti nazivnik: Ili si lovac, ili si lovina.

Mala škola politike Franka Underwooda

Međutim Frank nije sam na vrhu, njemu uz bok stoji još okrutnija i ledenija Claire Underwood koju na početku 4. sezone nalazimo u nezavidnoj situaciji. Predsjednik se bori za život nakon pokušaja atentata, a Claire je primorana boriti se s hordom strvinara koji pokušavaju iskoristiti situaciju, dok je predizborna kampanja je u punom zamahu. Svaka kriza je ujedno i prilika, kako bi rekli menadžeri. Claire ilegalno organizira da Frank dobije zamjensku jetru i njih dvoje u timu uspiju odbiti napade u vlastitoj stranci kao i u republikanskoj. Na globalnom terenu se pojavio novi igrač ICO (islamski fundamentalisti koji podsjećaju na ISIL) koji je natjerao Franka i njegovog republikanskog protukandidata da surađuju na njihovom uništenju, dok je Claire bila zadužena za manipuliranjem nad nedavno uhićenim vođom te militantne skupine te ujedno objavljuje svoju kandidaturu za potpredsjednicu SAD-a. Na horizontu se vide znakovi da bi jedan od skandala mogao ozbiljno ugroziti ovu smjelu dijarhiju, a Claire najavljuje petu sezonu tako što predloži Franku totalni rat protiv fundamentalista kako bi se reflektori znatiželjnih novinara odvratili od njihovih makinacija.

Pick a hand.

A post shared by House of Cards (@houseofcards) on

Autori serije se ne libe postavljati teška pitanja o demokraciji, terorizmu, ali i ljudskim odnosima. U trenutku iskrenosti žena Frankovog protukandidata upita Claire da li žali što nikada nije imala djecu. Claire, ne trepnuvši, uzvraća protupitanjem: Da li ti ikada žališ što si rodila djecu? Feminizam je integralni dio ove serije koja dokazuje da inteligentne, sposobne žene ne samo da mogu biti politički faktor, nego da su nerijetko i bolje od muških rivala.

Every man for himself.

A post shared by House of Cards (@houseofcards) on

Ova serija se gleda s knedlom u grlu jer konvencionalni moral za naše glavne likove postoji jedino ako je u pitanju njihov javni imidž. No kad uspijemo prihvatiti njihovu ničeansku filozofiju, dolazimo do najbolje sobe u kući od karata, a to je odnos između Claire i Franka. Njima dvoje su svi ostali potrošna roba, dok su međusobno vjerni do smrti i u potpunosti ravnopravni. A kad kažemo vjerni to se ne odnosi na njihov seksualni život, oni čak otvoreno potiču jedan drugoga na preljub jer znaju da si to jedino ne mogu više pružiti. Ljubomora je njima nepoznata stvar jer nema nikakvu korist, a mi možemo samo u čudu gledati kako dvoje amoralnih političkih životinja zapravo ima stabilniji brak i dugotrajnije partnerstvo od velike većine brakova. Teško je ne povući paralele između trenutnog američkog predsjednika i Franka Underwooda. Čak je i glumica Robin Wright nedavno izjavila kako je Trump ukrao najbolje svoje ideje iz posljednje sezone serije. Razlika između njih je očita, iako neočekivana, a to je da je Trump zapravo blefer koji se našao u nebranom grožđu, a Frank i Claire rade najbolje vino na svijetu.

 

Autor: Josh Tomić
Fotografije: Instagram


Hzzo


Slični članci