U restoranu Sophia prestižnog Grand Hotela Brioni Pula odvila se prava gastronomska čarolija, druga po redu Ekskluzivna istarska večera okupila je zaljubljenike u dobru hranu, vrhunska vina i autentične istarske okuse…
Organizatori, Arena Hospitality Group i Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), i ovoga su puta spojili tradiciju, luksuz i suvremenu gastronomiju u nezaboravno iskustvo.
Nakon prve večeri posvećene boškarinu, ovog puta zvijezda menija bila je mlada istarska janjetina.
Večer su kreirali renomirani chef Zdravko Tomšić i slastičarski virtuoz Robert Perić, koji su kroz pet pomno osmišljenih slijedova pokazali kako se jedna autohtona namirnica može pretvoriti u moderno, elegantno i senzualno gastronomsko putovanje.

‘Mlada istarska janjetina ima izniman potencijal, nježnost i profinjenost okusa odražavaju terroir Istre. Ako uspijemo osigurati stabilnu proizvodnju, ovo može postati novi gastronomski brend’, istaknuo je Tomšić, poznat kao istinski ambasador hrvatske kuhinje.
Na tanjurima se izmjenjivao consome s raviolima i povrćem, zatim brodet od janjetine na kremi od bijele palente, pa pečeni but i plećka s aromatičnim biljem, sve u znaku istarske jednostavnosti i elegancije.
A onda… desertni finale koji je osvojio sve prisutne: ‘Terra Rossa’ očaravajuća slatka kreacija s bijelom čokoladom, karameliziranim žižulama, ovčjim sirom i ciklom.
Robert Perić je taj desert opisao kao priču o prostoru, ljudima i vremenu: ‘U svakom zalogaju osjeti se Istra, mirisi, okusi i tradicija.’
Svaki slijed bio je uparen s vinima Agrolagune od osvježavajućeg Festigia Roséa i elegantne Malvazije do raskošnog Castella i zavodljivog Maurus Syraha. A dodatnu čar davala su maslinova ulja Oio Vivo, ponos Vodnjana.
Aperitivi iz Damijanić Distillery otvorili su večer u savršenom tonu, lagani spritzevi s potpisom prve pulske destilerije bili su uvod u večer punu užitaka.
Ovaj projekt oda je Istri i njezinim vrijednostima. AZRRI i Arena Hospitality Group zajednički grade platformu koja spaja kulinarstvo, lokalne proizvođače i održivi razvoj.

Nakon boškarina i janjetine, najavljene su i nove tematske večere u nadolazećim mjesecima, s novim namirnicama, chefovima i okusima koji pričaju priču Istre na najukusniji način.