Ostaci hrane, dekoracije koje nakon samog vjenčanje završe u smeću, plastična ambalaža, slamke… Malo je vjenčanja eco-friendly. No, svijest kako sve što činimo utječe na naš okoliš i Zemlju kakvu ćemo ostaviti svojoj djeci i unucima sve je veća, a potreba da iz prirode ponesemo samo uspomene, a ostavimo isključivo tragove svojih stopa sve jača.
Upravo su se time vodili Ana i Tomislav kad su planirali vjenčanje u užem krugu obitelji i prijatelja.
Njihovo vjenčanje je bilo eco-friendly, vjenčanje koje će što je manje moguće utjecati na okoliš i koje će pridonijeti ekološkoj održivosti. I Ana i Tomislav jednostavno dišu s prirodom, oboje su vegani, pa je i odabir hrane bio takav.
Životinjski proizvodi nisu dolazili u obzir, a obitelj i prijatelji koji su u startu bili iznenađeni hranom, kasnije su uživali u svakom zalogaju posluženom na prekrasnom imanju u selu Volavje kraj Jastrebarskog. Repro Eko Farm udaljen 40-ak km od Zagreba osvojila ih je nedavno uređenom ‘shupom’, ali još više eksterijerom – potokom s drvenim mostićem, velikom livadom i voćkama.
Uistinu nezaboravno mjesto za vjenčanje kakvo su Ana i Tomislav željeli.
No i ovakva idealna lokacija trebala je malu pomoć, a kad je razmišljala koga angažirati za dekoraciju prostora, Ana se sjetila Slađane Divjak.
Slađana je prvenstveno stilistica i set dekoraterka i dosad nije radila vjenčanja. No, kad joj je Ana ispričala što želi, znala je kako je to divna priča čijim dijelom želi biti, pa je s posebnim žarom pristupila uređenju prostora.
‘Svaka biljčica, svaki cvijet, svaka travka koje sam koristila u uređenju prostora bili su iz prirode… Ivančice, cvijet mrkve i bršljan bile su biljke oko kojih sam gradila cijeli koncept, pa su i Anin vjenčani buket, ali i ukrasi za revere bili izrađeni od njih.
Girlande kao ukrasi po stolovima bile su izrađene od granja i lišća drveta koje je oluja srušila uz Savu, a na koje je Ana naletjela dok je šetala njihovog psa Gitu’, otkriva Slađana, te dodaje kako su i za vezivanje bili korišteni prirodni materijali – špaga i juta.
Stolovi su bili prekriveni gazom koju je Slađana sama bojila u nijansu koju je Ana željela, a od istog su materijala napravljeni su i ubrusi.
Posebna pažnja posvećena je uređenju eksterijera, pa je nabavljeno više od 150 velikih i malih staklenki koje zapravo koristimo za zimnicu i koje su na ovom nevjerojatnom vjenčanju poslužile kao svjećnjaci.
Naravno, ne treba ni govoriti kako su sve staklenke kasnije pospremljene i bit će opet korištene.
Poseban detalj kojeg su primijetili svi uzvanici jesu bili heklani stolnjaci i nadstolnjaci kojima su bile ukrašene stare bačve, a koje su imale posebno emotivno značenje za Anu, jer ih je naslijedila od svoje majke koja ih je naslijedila od svoje mame, dakle Anine bake.
Taj štih nečeg starog Slađana je zadržala i kod popisa gostiju za raspored sjedenja koji je bio u starom drvenom okviru kupljenom na zagrebačkom Hreliću i na pozadini od natur papira, dok je natpis ‘Welcome Ana & Tomislav’ bio ispisan na starom prozorskom krilu.
Toplo i decentno vjenčanje na kojemu su svi uzvanici uživali, osobito kad je pala noć, a svjetlost stotina svijeća osvijetlila romantičnu livadu i atmosferu učinila još intimnijom ostat će u najljepšoj uspomeni, a kao mali podsjetnik na ovu nježnu priču Ana i Tomislav svojim su gostima zahvalili posebnim eco-friendly zahvalnicama, upravo onakvim kakvo je bilo i čitavo vjenčanje.
U jutenoj vrećici svi su gosti na odlasku dobili višekratne metalne slamčice s četkicom za čišćenje.
Napisala: Lucija Biondić
Fotografije: Nina Anić (https://www.nina-photo.com)