Make your day different

Logo Cover

EKSKLUZIVNO: Uskrs kod Ive i Mirka Alilovića! Supruga slavnog rukometaša za Cover Style otkrila kakve delicije krase njihovu trpezu, ali i zašto im je ova korizma bila posebno emotivna

Iako Uskrs već godinama slave izvan Hrvatske, Iva Alilović i njezina obitelj nikada nisu izgubili ono najvažnije – osjećaj zajedništva. Od kad su postali obitelj, Iva i njezin suprug, rukometaš Mirko odlučili su da se nikada, ni za jedan blagdan, neće razdvajati. Bilo je slobodnih dana, bilo je čežnje za domovinom, ali njima je najbitnije bilo da su uvijek zajedno…

Ova korizma za njih je bila posebno duhovna. Odluka da svake nedjelje ne propustaju odlazak na misu, te svakodnevna obiteljska molitva krunice, bili su način da se povežu još dublje, s vjerom i međusobno. Uz male žrtve poput posta od slatkog (Mirko) i potpune apstinencije od mesa i svih životinjskih proizvoda (Iva), ova korizma donijela im je duhovni mir.

Ovaj Uskrs slave u Poljskoj gdje 39-godišnji Mirko igra za Wislu iz Plocka. Upravo je nedavno je potpisao novi ugovor s poljskim klubom na još godinu dana s čime će dogodine postati rekorder najvećeg klupskog natjecanja u Europi.

No 40-godišnja Iva, inače diplomirana ekonomistica, kao strastvena kuharica, zna da Uskrs ne mora značiti pretjerivanje za stolom. ‘Hrana često postane središnja točka blagdana, zbog toga smo ovaj Uskrs odlučili da nećemo pretjerivati u hrani, prioritet ce nam biti druzenje sa obitelji. ‘.

Njezin uskrsni stol je topao, jednostavan i domaćinski: blagoslovljena jaja, šunka, Mirkovi janjeći kotleti, krumpir, salata, sezonsko povrće i neki zanimljivi detalj koji joj u tom trenutku zaokupi pažnju.

U njihovom domu, kuhanje je obiteljski projekt. ‘Imam muža koji je stvarno prisutan u svemu, pa tako i u kuhinji. Kada vidi da sam iscrpljena, on uskače, s osmijehom i mesnim delicijama koje priprema kao pravi majstor’, govori Iva koja je s umirovljenim rukometnim reprezentativcem u braku od 2011.godine.

Stariji sin, 13-godišnji Ivan već pokazuje ozbiljan interes za kuhanje, a nedavno je sam pripremio paštu za braću, 6-godišnjeg Antu i 12-godišnjeg Matu. ‘Bilo je jako fino’, s ponosom dodaje Iva.

@mirkovaiva

Nije ni čudo što ljubav prema kuhinji teče kroz njezine vene. Njezina majka je izvrsna kuharica, a otac vlasnik poznatog bečkog restorana već više od 40 godina. ‘Moj tata je legenda kada je riječ o tjestenini. Ljudi kažu da je najbolji pasta-mejker u gradu!’

Iva je, priznaje, tek odlaskom iz roditeljskog doma istinski otkrila ljepotu kuhanja. Danas je to njezina strast i način izražavanja, posebno kada radi kolače.

‘Najviše volim biti sama u kuhinji, posebno kad pravim kolače. To mi je čista terapija!’ Njezin tiramisu oduševio je čak i vlasnika jednog talijanskog restorana koji ju je zamolio da priprema deserte za njega. ‘Nažalost, nisam mogla prihvatiti, klinci su mi prioritet.’

@mirkovaiva

Iako svakodnevno istražuje i kuha specijalitete iz različitih kultura, srce joj je ipak u mediteranskoj kuhinji. ‘Hrana je za mene umjetnost, priča, igra. Uživam u traženju recepata i isprobavanju novih okusa.’ Njezin Umm Ali, egipatski desert, postao je favorit među prijateljima.

A san? Naravno da postoji. ‘Mirko i ja često maštamo o našem restoranu. Nešto poput tatinog mjesta s nekoliko vrhunskih pasta, mesnim delicijama koje bi pripremao on, i slasticama među kojima bi, naravno Umm Ali zauzeo počasno mjesto.’ I sve to, za ljude dobre volje, s osmijehom na licu i tanjurom koji grije dušu.

Jer kako Iva kaže, hrana je sreća. I u njihovoj kući, ona se servira s ljubavlju, vjerom i uvijek, baš uvijek s onime što joj dodaje poseban začin, zajedništvom.

U nastavku pogledajte neke od najljepših Ivinih torti koje je s ljubavlju pripremila za obitelj…

 

 

 

 

 

 

Foto: Instagram/Iva Alilović



Dobro Pršut


Dobro Pršut


Slični članci