Dubrovnik se obogatio za novu i jedinstvenu adresu, restoran Renaissance Art, smješten u povijesnoj uliči Vara, već na prvi pogled očarava svojom estetikom, a na prvi zalogaj osvaja bogatim okusima. U prostoru koji slavi duh renesanse, susreću se elegancija starih vremena i suvremena interpretacija dubrovačke kuhinje, prožete talijanskim i mediteranskim utjecajima…
Restoran vode Matea i Maro Moretić, bračni par čiju su ljubav prema povijesti, estetici i vrhunskoj gastronomiji utkali u svaki detalj prostora.
Renaissance Art nije samo mjesto za objed, to je kulinarska galerija u kojoj gastronomski užici prate nesvakidašnje lijep interijer, i obrnuto. Freske, portreti povijesnih personifikacija poput Marina Getaldića, Marojice Kaboge i Petrunjela iz Držićeve komedije, drveni stolovi, ambijentalna rasvjeta, svaki je element pažljivo promišljen.
Ovdje se osjeća duh Zlatnog vijeka Dubrovačke Republike, spoj luksuza prošlosti i udobnosti sadašnjosti.
U kuhinji se njeguje autentična dalmatinska tradicija s talijanskim dodirom, a svi recepti su duboko ukorijenjeni u lokalnu priču. Na jelovniku se ističu ‘šporki makaruli’, omiljeno dubrovačko jelo za feštu svetog Vlaha, hobotnica ispod peke ulovljena i dostavljena iz Korčule, buzara dagnji iz Malostona.
Autentičnost je vidljiva i u sitnim detaljima: pažljivo birane kapare s Palagruže, motar s lokalnih stijena i maslinovo ulje iz vlastitog maslinika, simbol povezanosti s prirodom i lokalnim naslijeđem.
Sezonski meni nudi ručno rađenu tjesteninu, svježe morske plodove, mesne delicije i maštovite deserte. Tiramisù se ovdje ne poslužuje, on se stvara pred vašim očima, uz dašak teatralne elegancije.
Glavni autor jelovnika je Matea, kreativna ekonomistica čija je strast prema hrani i vizualnoj umjetnosti konačno doživjela svoj vrhunac. Chefska palica u kuhinji duguje se Aleksu Buroviću, čije iskustvo s hrvatskih otoka presudno utječe na kvalitetu svakog jela.
Renaissance Art nudi još bogatiji doživljaj, glazbom domaće umjetnice Marije, čiji toplinski glas i virtuozna izvedba na gitari dopunjuju večernje trenutke i ostavljaju dubok emotivni dojam.
Ovdje, svaki tanjur je umjetničko djelo, a okus i vizualni doživljaj stapaju se u jedinstvenu priču. Matea i Maro nisu otvorili restoran, osmislili su viziju, ljubav i osobnu priču.
Mjesto gdje gastronomija postaje cjelokupan doživljaj, a gosti ne odlaze samo siti, već istinski ispunjeni. Ugodna pozornica za sve hedoniste, lokalne i svjetske, koji žele postati dio dubrovačke renesansne priče o ljepoti, strasti i vrhunskom uživanju.
Foto: Fabijan Drnas i Matea Moretić