U prekrasnom vrtu dubrovačkog renesansnog ljetnikovca Natali, raste nova gastronomska priča. Restoran Natali, sve češće spominjan među upućenima, ove je sezone dobio novo lice i novi potpis na tanjuru…
U okruženju opojnih mirisa mediteranskog bilja i impresivne arhitekture ljetnikovca, očekuje se prije svega autentično gastronomsko iskustvo, na nenametljivo profinjen način.
I kao da takav ambijent nije dovoljan sam po sebi, restoran Natali i ove sezone iznenadio je novim kulinarskim smjerom pod vodstvom chefa Duje Smaje.
Chef koji je svoju vještinu do savršenstva izbrusio u prestižnim Michelinovim restoranima poput zagrebačkog Noela, jorkširskog The Angela at Hetton i londonskog Petersham Nurseriesa, u Natali donosi filozofiju intimnog hedonizma, spajajući mediteransku tradiciju i suvremene kulinarske tehnike.

Poštujući podneblje, naglasak novog menija je na lokalnim namirnicama, ribi i povrću. No, chef Smajo ne boji se u svom gastronomskom izričaju koristiti i azijskim tehnikama i formatima kao što su bunsi, gunkan zalogaji ili fermentacije.
Među pažljivo osmišljenim jelima valja istaknuti file romba s tempurom i umakom od vongola, janjeći french rack s pireom od tartufa te vrlo kreativnu kombinaciju cikle, kozjeg sira i lješnjaka. Svaka je namirnica kraljica svoga jela.
Iza svakog jela krije se jednostavna ideja, ali bogata i promišljena izvedba svaki sastojak ima svoju ulogu i priču.
Restoran Natali nastavlja razvijati svoj smjer prema održivoj gastronomiji, s fokusom na sezonske menije te smanjenje otpada kroz inovativno korištenje namirnica.
Palace Natali u doba renesanse bio je mjesto odmora i fine umjetnosti uživanja u životu. On je to i danas, petsto godina kasnije, što je, svatko će se složiti, privilegij koji nema svoju cijenu.
U ambijentu koji slavi prirodu, baštinu i trenutke u životu koje se zauvijek pamti, restoran Natali pruža iskustvo koje poput okusa Proustovih madeleine kolačića, vraća u trenutke sačuvane u vječnosti.
Restoran Natali ostaje vjeran svojoj tišini, eleganciji i dostojanstvu prostora u kojem se nalazi. U sjeni maslina, daleko od gradske vreve, večera u zaista nezaboravnom ambijentu lako postaje doživljaj za pamćenje.
Od planiranih događanja, u jesen je najavljena posebna večera u sklopu Good Food Festivala – ‘Večer s poznatim chefom’ s Mariom Mandarićem, koja će se održati 18. listopada.
Foto: Katija Živković/Veronica Arevalo Allende