Istra krije mnogo čarobnih destinacija, no među najljepšima je svakako luksuzni Meneghetti Wine Hotel & Winery koji već godinama privlači brojne domaće i svjetske hedoniste i gastronome. Uz vrhunsku ponudu vina i maslinovog ulja s vlastitim potpisom, na imanju se nalaze i restorani čijim delicijama ne bi rekli ‘ne’ ni oni najistančanijeg ukusa. Tanjuri koji izlaze iz kuhinje restorana Meneghetti prava su mala okusna i vizualna remek djela, a iza svakog od njih ponosno stoji cijenjeni chef Damir Pejčinović. U razgovoru za Cover Style poznati kuhar otkrio nam je odakle crpi inspiraciju, koja jela iz bogate ponude restorana vrijedi probati, ali i koji su aduti s jelovnika njegovi osobni favoriti…
U nepreglednom istarskom zelenilu, u neposrednoj blizini Bala među maslinama i vinovim lozama, smjestio se luksuzni Meneghetti Wine Hotel & Winery – mjesto koje je mnogima (provjereno!) prvo na listi za bjeg od stresa, briga i umora.
Uz eksterijer i interijer koji oduzimaju dah te pomno osmišljen i bogat program za posjetitelje željne jedinstvenog iskustva, tu je i vrhunska ponuda jela i pića koja će na prvo kušanje očarati i najrazmaženija nepca.
Novi chef Meneghetti restorana je Damir Pejčinović, čiji tanjuri izgledaju tako dobro da je mnogima zaisigurno žao isprazniti ih. Gastronomska oaza luksuzne stancije savršena je za uživanje u hrani pripremljenoj od svježih, autentičnih i sezonski odabranih lokalnih sastojaka kakvu ranije sigurno niste imali prilike probati.
Dupli raviol s crnim Motovunskim tartufom, ramstek s mladim krumpirom i gljivama, tartar od govedine, krem juha od čičoke, filet romba s humusom od bijelog graha, bobom i pestom od bosiljka te Jakobove kapice samo su neka od jela kojima možete nagraditi svoje nepce i uživati u magičnoj atmosferi pod vedrim nebom.
Razgovarali smo s poznatim chefom Damirom Pejčinovićem i otkrili dosad nepoznate zanimljivosti o njegovom životu, hrani koju priprema i stvarima koje ga nadahnjuju prilikom osmišljavanja jela. Usto, otkrio nam je i svoje favorite s jelovnika, ali i preporučio jela koja bi svatko trebao probati.
Kada se u vama rodila ljubav prema gastronomiji i kada ste se odlučili početi razvijati u tom smjeru?
Vjerujem da sam, zbog činjenice da možete usrećiti ljude preko hrane, zavolio kuhanje i izabrao ovo zanimanje. Raditi vlastitim rukama, stvarati i odmah vidjeti rezultate svog rada je vrlo ispunjavajuće.
Je li put do titule renomiranog chefa za vas bio izazovan?
Sam uspon do pozicije glavnog kuhara u dobrom restoranu ili hotelu je težak, pun odricanja i dugih radnih dana, ali sve to pada u sjenu kada vidite emociju koju ste proizveli sa svojim radom. Na tom putu je bitno stalno učiti i ‘dizati ruku’, odnosno tražiti nove odgovornosti.
Već neko vrijeme radite u kuhinji luksuzne stancije Meneghetti i svojom hranom oduševljavate goste iz cijelog svijeta. Od kuda crpite inspiraciju za osmišljavanje vrhunskih jela?
Ideje za stvaranje novih jela tražimo u tradiciji Istre i njihovoj reinterpretaciji. Također, u nekim slučajevima polazimo i od samih sastojaka. Kada nađemo jako kvalitetan proizvod, bio to sir, kamenica, pršut ili škamp, trudimo se da osnovnu namirnicu obogatimo preciznim kuhanjem i dodavanjem tek nekoliko pratećih elemenata.
Kakve ste promjene uveli na Meneghettijevom meniju svojim dolaskom i koja biste jela preporučili svakom gostu?
Sa svojim timom stvaram proizvod koji govori ‘istrijanski’, tako da je dovoljan pogled na jelo i zalogaj, dva da bi se prepoznalo mjesto i vrijeme, Istra – Bale 2021. godina. Naši bestselleri su pašte koje radimo sami, kao što su to i ravioli punjeni s tartufima i celerom, njoketi s raguom od plodova mora ili naša Istarska maneštra s proljetnim povrćem i divljim šparogama.
Jeste li tijekom svoje karijere imali prilike surađivati s nekim od svjetski slavnih chefova i koga biste izdvojili kao omiljenog kuhara?
Imao sam priliku raditi i jesti u nekoliko vrhunskih restorana i naravno da se u svakom od njih može puno naučiti, bio to način rada ili tehnika koja se može poslije iskoristiti. Inspiracija su mi Alain Passard i Heinz Reitbauer, prvi u Francuskoj, a drugi u Austriji. Oba su mađioničari sa svojim povrtnim jelima.
Kako, u gastronomskom pogledu, vidite budućnost restorana Meneghetti?
Nastavak potrage za aromom i okusima Istre u jelovniku koji se stalno mijenja i sadrži samo sezonske i pažljivo nabavljene proizvode. U pravcu neo trattoria, gdje se gost, osim što fino jede, odlično i zabavlja u opuštenoj atmosferi s vrhunskim servisom.
Otkrijte nam svoje najdraže jelo.
Jako volim jela sa žive vatre, gdje miris i toplina drveta oplemenjuje i najobičnije namirnice.
Foto: privatni album / promo / Instagram