Blagdansko vrijeme uvijek donosi posebnu čar zajedničkih trenutaka s obitelji i prijateljima, a upravo je to bila inspiracija za još jedan susret dugogodišnjih prijateljica, Vanje Horvat i Suzy Josipović Redžepagić.
Njihova druženja često su vezana uz razgovore o zdravlju, prehrani i kulinarskim delicijama, a ovaj su put, na Suzynoj Božićnoj radionici, odlučile pripremiti tradicionalna blagdanska jela, ujedno podijelivši i nekoliko savjeta za savršeno postavljen stol.
Suzy Josipović Redžepagić, poznata po svojim kulinarskim radionicama i promicanju domaće kuhinje, ističe važnost očuvanja tradicije na blagdanskom stolu.
‘Blagdani su prilika da se prisjetimo obiteljskih recepata i običaja. Štrukli, patka s mlincima i guščja pašteta prava su poslastica koja uvijek oduševljava sve za stolom. Tradicija je temelj okupljanja i povezanosti, a ujedno prilika za stvaranje novih uspomena’, poručila je Suzy dok je s Vanjom izrađivala kremastu guščju paštetu, po Suzynom receptu, nazivajući je pravom delicijom.
Na blagdanskom stolu kod Vanje i Suzy uvijek ima mjesta i za raznovrsne salate, koje unose svježinu među bogate okuse glavnih jela. Ovaj put posebno se istaknula salata od sirove cikle, jabuke i nara koja je osvojila sve prisutne. No, Vanja Horvat naglašava kako zdravlje treba biti na prvom mjestu, čak i u vrijeme blagdana.
‘Svježe povrće na stolu uvijek mora biti kvalitetno, ali prije svega dobro očišćeno. Često je kontaminirano pesticidima i toksinima, a u tome nam je veliki saveznik zeolit prah Zeotex. Jednostavno ga dodamo u vodu za pranje povrća, ostavimo petnaest minuta što uklanja do 90 % teških metala i time osiguravamo da naši gosti uživaju u zdravim i sigurnim namirnicama’, savjetovala je Vanja.
Za kraj, prijateljice poručuju da je ključ blagdanske čarolije u zajedničkom trudu i radosti pripreme. Bogato postavljen stol, pomno odabrani recepti i druženje s dragim ljudima – sve to doprinosi stvaranju nezaboravnih trenutaka. Blagdanski stol neka bude odraz tradicije, zdravlja i ljubavi prema zajedništvu.
Pogledajte GALERIJU:
Foto: Luka Ašanin