Mnogi ljudi ne ljube pretjerano dinju kao voće, zbog manjka slatkoće, no što biste rekli kada bi vam je netko ponudio u možda nikad jednostavnijem i sočnijem kolaču? Vjerujemo da bi tada stvar bila malo drugačija, a kolač, toliko fin, sigurno će oduševiti sve oni koji dinju naprosto obožavaju…
Dinja u sočnom šifon kolaču, s okusom koji jamči da tako nešto do sada još niste kušali, savršen je izbor za ljetnu slasticu, i uživanje u dinji na još slađi način.
Šifon torte poznate su po jednostavnosti i sočnosti, unatoč izostanka kremastog dijela, no baš je zato jedna takva šifon torta od dinje odličan izbor za vruće ljetne dane.
Jednostavna za pripremu i još jednostavnija za uživanje u njemu. Naravno, dok kolača još ima…
Treba vam:
6 bjelanjaka
4 žutanjka
3/4 šalice narezane dinje (može naravno i u popularnim okruglicama)
3/4 šalice pjenušavog bijelog vina ili pjenušavog soka od grožđa
8 šalica dinje za miksanje
1 i pol šalica brašna
2/3 šalice šećera
2 žličice praška za pecivo
Priprema:
Pustite da bjelanjak i žumanjci odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta.
1. U međuvremenu u blenderu smiksajte 8 šalica dinje s 2 žlice pjenušca ili soka od grožđa, pa kada smjesa postane glatka umiješajte joj i ostatak pjenušca.
2. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite kalup, za kuglof ili obični.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa svim začinima, u sredinu ubacite žumanjke, dodajte smjesu od dinje i sve dobro promiksajte. U drugoj posudi napravite snijeg od bjelanjaka pa potom po malo umiješajte u ‘žutu smjesu’.
Izlijte u kalup i pecite 44-50 minuta, dok vrhovi ne postanu zlatno-smeđi.
Kada je pečen probajte ga odmah prebaciti na tanjur za posluživanje, a na vrhu složite izdubljene kuglice dinje.
Po želji ga možete obložiti i šlagom, ali doista i ne trebate. Bit će dovoljno sočan i bez šlaga.
Servirajte uz list kadulje.
Foto: Instagram