Kako bi vam praznici protekli slatko, najslađe, nekakav desertić morate imati, zar ne? A za tu prigodu ne postoji ništa brže i slađe od ukusnih keksića koji su pritom još i u onoj maniri zdravog deserta, poput ovih zanosnih keksića čija je vas aroma đumbira i aromatične naranče odmah zavesti.
Praznik rada i tipičan grah slobodno ostavite prošlosti ili tradiciji, a svojoj obitelj ponudite nešto moderniju naviku. Primjerice, ukusan slatkiš kojeg ćete napraviti u tili čas, poput keksića koje danas predstavljamo, a koji će svojoj aromom, unatoč jednostavnom izgledu, stvarno oduševiti.
U miksu koji jednostavno mami za probati, od naranče i đumbira, kao glavnim sastojcima jednostavnih keksića s kremom, koju možete nanijeti između dva keksa, ili jednostavno ostaviti ‘za umakanje’. Ovisno koliko vam se danas doista radi…
Za kekse će vam trebati:
2 žličice đumbira u prahu ili svježeg, naribanog
280 g brašna
165 g margarina
1/2 žličice soli
3/4 žličice cimeta
1 jaje
200 g šećera
3 žlice meda
Za kremu od naranče:
30 g brašna
250 g mlijeka
130 g šećera
225 g maslaca sobne temperature
75 g krem sira sobne temperature
1 žlica svježe iscijeđenog soka naranče
naribana korica cijele naranče
1 žličica arome vanilije
Priprema keksića:
Pomiješajte brašno, sol, cimet i đumbir (ako je u prahu). U drugoj posudi pjenasto izmutite margarin i šećer, a tek potom dodati jaje i još dobro umiješati.
Dodajte med (i naribani đumbir) pa još malo miješajte dok ne dobijete jednoličnu masu koju ćete potom prebaciti u posudu s brašnom i dobro umijesiti rukama.
Od dobivene smjese izrađujte kuglice veličine oraha, potom svaku blago uvaljajte u šećer i potom utisnite na pripremljeni papri za pečenje, na limu u kojem ćete ih peći.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva, ne duže od 10 minuta. Trebaju ostati mekani, jer će se poslije stisnuti i stvrdnuti.
Priprema kremice:
Brašno, sol i šećer dobro promiješajte s mlijekom i stavite na laganu vatru kuhati kako bi dobili kremu poput pudinga. Ostavite da se malo hladi, ali obavezno prekrijte prozirnom folijom, da dotiče puding kako se ne bi počela stvari korica.
Potom u drugoj posudi izmiksajte maslac sobne temperature nekoliko minuta da postane jako pjenast, a zatim žlicu po žlicu, sa stalnim miješanjem, dodajte prethodno skuhan ‘puding’.
Kada ste potrošili sav puding i dobro umiješali smjesu, tada dodajte sok i koricu od naranče te ekstrakt vanilije i sve još jednom dobro promiksajte. Kremicu čuvajte na sobnoj temperaturi, ako ćete je čuvati kao ‘umak’ ili je jednostavno namažite na keksiće i Ukrasite po svom.
U slast!
Foto: Instagram