Imamo recept za ukusne truffle koje je tako lako za napraviti, a iznenađenje nam se toliko svidjelo da smo odlučili receptom iznenaditi i Vas!
Možda karijera jednog od najslavnijih chefova na svijetu nije uspjela onako kako se Jamie Oliver nadao, no jedno mu moramo priznati – kad on kuha, na pladnju sigurno ne ostanu niti mrvice!
A kako njegove sočne ideje, uz svježe mirodije koje strastveno priprema golim rukama, redovno sačinjavaju i bar jedno neobično iznenađenje, zamislite onda kakvo se to iznenađenje krije u njegovim slavnim trufflima s iznenađenjem!
Da previše ne duljimo, za iznenađenje kojim ćete oduševiti ukućane, a i sebe, trebat će Vam:
250 g kvalitetne tamne čokolade (70% kakaa)125 ml punomasnog vrhnja
25 g maslaca
prstohvat morske soli
1 velika šaka lješnjaka
50 g kvalitetnog kakao praha
prstohvat čilija u prahu
Priprema:
U manjoj posudi nakidajte čokoladu na što manje komadiće i dodajte joj prstohvat morske soli. U međuvremenu u drugoj posudi, na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte mu vrhnje, a kad se dobro zagrije, netom prije nego zakuha, skinite s vatre i time prelijte nakidanu čokoladu.
Ostavite tako nekoliko minuta da se čokolada otopi sama, promiješajte, ponovno ostavite još nekoliko minuta, a onda temeljito zamiješajte čokoladu da se s u potpunosti sjedini s vrhnjem. Posudu stavite na hlađenje, minimalno 2 sata u frižideru, a najbolje preko noći.
Prije nego krenete na fazu ručne izrade kuglica, kad se smjesa dobro stisnula, pripremite plitke posudice za kakao i pržene lješnjake te naravno, za neobično iznenađenje u koje ćemo omotati truffle.
U međuvremenu lagano prepržite sitno sjeckane lješnjake. Stavite ih u jednu posudicu, u drugu kakao, a kad ste napravili više od polovice trufflei, pomiješajte zajedno ostatak kakaa i lješnjaka s prstohvatom čilija u prahu. Za malo, ali vrlo ugodno iznenađenje! Možete ih poslužiti ukućanima ili iskoristiti kao poklon. Samo ih umotajte u šareni papirić da iznenađenje bude još glamuroznije!
Foto: Instagram