Make your day different

Logo Cover

VIDEO: Okusite Brazil uz njihove čarobne snack batačiće

Coxinha de frango je popularni ulični specijalitet brazilske kuhinje, a budući da su jednostavni za pripremu nema razloga da i Vi ne uživate u tom popularnom snacku. Oni su savršeni i topli i hladni, savršeno pašu s bilo kakvim umakom, a iako ih zovu batačićima, najveća im je sličnost tek konačan izgled…

Varijacije na temu popularnih brazilskih batačića su brojne, no u osnovi je riječ o jelu koje se jede s nogu i sličnu su nama znanim kroketima. Osim što ova brazilska varijanta krije malo egzotičniji štih iznenađujućeg okusa. A tako su zgodni za ponuditi kao snack, za društvena okupljanja ili vikend obiteljsku uživanciju.

Pravo im je ime Coxinha de frango, a kad bi ih opisali jednom rečenicom rekli bismo da su to ukusni prženi kroketi punjeni piletinom i dodacima. Piletina, odnosno meso pilećih bataka nekad je bilo baza punjenju, po čemu su i dobili nadimak “brazilski batačići”, no danas se doista pune svim i svačim. Ime su doduše zadržali i zbog svog oblika pa kad vam netko spomene brazilske batačiće znajte da u njima možda nećete pronaći ništa slično pravom batku.

Iznenađenje će tim više biti još sočnije.

Uživajte stoga i Vi u dašku dalekog Brazila i njihovog šarenog opusa okusa.


Sastojci:
200 grama sitnije narezanih pilećih prsa
1 manji luk
50 g mekanog maslaca
50 grama svježeg sira (vrsta po želji)
pola žličice senfa
svježi peršin
sol, biber
Za tijesto:
250 ml vode u kojoj ste kuhali pileća prsa i luk
250 ml mlijeka
1 žličica soli
100 g maslaca
oko 350 g brašna
Za pohanje:
Jaje
Krušne mrvice, a može i palenta, sezam…
Ulje za duboko prženje

Priprema:
Pileća prsa i luk narežite na sitne kockice i stavite kuhati u 250 ml vode (ne duže od 5 minuta), potom procijedite meso i luk, a vodu ostavite da se hladi.

U zdjeli pomiješajte kuhanu piletinu, luk, sir, maslac, nasjeckani peršin, začin. Smjesu sjedinite miješanjem te ostavite u frižideru dok ne pripremite tijesto.

U vodu u kojoj ste kuhali meso dodajte maslac, mlijeko i sol. Pustite da zavri, a potom sipajte sve brašno i miješajte energično kako bi dobili glatku masu. Tijesto se neće pretjerano lijepiti jer je masno, a kad se lijepo sjedini (ne treba duže od nekoliko minuta) prebacite je na radnu površinu da se malo ohladi.

Razvaljajte je i podijelite na jednake komade tako da od kuglice dobijete krug u koji će vam stati žlica pripremljenog nadjeva, a da je možete stisnuti gore te dobiti oblik punjene suze, kruške, odnosno batačića.

Tako pripremljene batačiće slažite masni papir, potom uvaljajte u jaja pa u mrvice/sezam i tek potom pržite u dubokom ulju.

 

A post shared by Tastemade Brasil (@tastemadebr) on

Iako se čine kompliciranima, od ove ćete smjese dobiti veliku hrpu brazilskih bataka, za poveće društvo, a veće ćete kod prve pripreme shvatiti da teorija u ovom slučaju zvuči puno kompliciranije od prakse.

Tako ćete uz malo truda dobiti punu hrpu batačića koje možete puniti i svojim “idejama” s topljenim sirom možda, uživati u njima kao u predjelu ili glavnom jelu, hladnima ili toplima, uz hladne ili tople umake i salate.

Okus Brazila nikad nije bio bliži.

U slast!

@potato_fit_coxinhasaudavel

Fotografije: Instagram





Slični članci