Miris dizanog tijesta i slatke vanilije uvijek budi osjećaj doma. Pužići s pudingom od vanilije i bobičastim voćem upravo su takav desert – nostalgičan, mekan i savršeno slatko-kiselkast. Posebnu aromu daje im džem od marelica, a najfiniji su dok su još topli…
Dok se tijesto lagano diže, a puding hladi, kuhinjom se širi miris koji podsjeća na pekaru iz djetinjstva, ali s modernim, voćnim twistom. Kiselkaste bobice savršeno razbijaju slatkoću kreme od vanilije i čine ove pužiće tako uravnoteženim i laganim.
View this post on Instagram
Kad ih tanko premažete toplom marmeladom od marelica, poprimaju sjajnu zlaćanu glazuru. U trenu se pretvaraju u desert koji izgleda kao da dolazi iz vitrine fine slastičarnice, ali miriše baš kao domaći kolač iz pećnice.
RECEPT (za 12 komada)
Tijesto:
80 ml mlijeka
4 žlice šećera
pola kocke svježeg kvasca
250 g glatkog brašna
jaje
prstohvat soli
30 g omekšanog maslaca
Nadjev:
350 ml mlijeka
5 žlica mlijeka
vrećica vanilin šećera
žlica ekstrakta vanilije
3 žlice šećera
vrećica praška za puding od vanilije
šaka bobičastog voća
6 žlica marmelade od marelice
View this post on Instagram
Postupak:
Zagrijte 350 ml mlijeka do vrenja. U posebnoj zdjelici pomiješajte 5 žlica mlijeka, vanilin šećer, 3 žlice šećera i prašak za puding. Smjesu ulijte u kipuće mlijeko uz neprestano miješanje i kuhajte oko minutu da se zgusne. Umiješajte ekstrakt vanilije, prelijte u zdjelu i ostavite da se ohladi. Povremeno promiješajte.
Za tijesto, lagano zagrijte mlijeko, dodajte žlicu šećera i u njemu razmrvite kvasac. Promiješajte i ostavite pokriveno 10 minuta da se aktivira. U većoj posudi pomiješajte brašno, preostali šećer i sol. Dodajte mješavinu s kvascem, maslac i jaje pa umijesite glatko tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom oko 30 minuta.
View this post on Instagram
Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite limove papirom za pečenje. Tijesto kratko premijesite pa razvaljajte na otprilike 25 x 30 cm. Premažite ohlađenim pudingom, ostavljajući oko 2 cm ruba sa svih strana.
Rasporedite bobičasto voće po površini. Zarolajte s užeg kraja i narežite na 12 komada. Položite po 6 komada na svaki lim i pecite oko 20 minuta, dok ne poprime zlatnu boju. U međuvremenu zagrijte marmeladu od marelice i njome premažite još tople pužiće. Ostavite da se malo ohlade prije posluživanja.
Foto: Instagram