Naša kolumnistica gastro rubrike Željka Maras, bivša novinarka a danas uspješna poduzetnica, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’, ovog puta nam donosi beskrajno jednostavan recept za punjene lignje. Njime ćete nahraniti nepca i zadiviti ukućane, a budete li se držali svih uputa dobiti ćete jelo koje će svojim bogatstvom okusa osvojiti čak i one koji tvrde da nisu veliki ljubitelji liganja….
Prošlotjedna fotka punjenih liganja na društvenim mrežama našeg servisa ‘Jedem doma’ izazvala je uvjerljivo najviše lajkova u posljednjih nekoliko mjeseci, pa sam zaključila da će i objava recepta za to jelo zanimati veći broj naših pratitelja. Lignje su široko omiljena hrana iz mora. One su najčešći kompromis koji rade zagriženi kontinentalci u želji da zakorače prema morskoj hrani. Riba i školjke ne, ali lignje – može. Frigane lignje na kolutiće, pečene na žaru, punjene pa pečene u tavici ili pećnici najčešći su način kako se u nas pripremaju. Od svih nabrojenih vrsta punjene pružaju najviše prostora za eksperimentiranje.
Najklasičnije punjenje sadrži krakove liganja, peršin i krušne mrvice. Nerijetko se toj smjesi za punjene dodaje i pršut. Taj je recept baza i ovog jela, ali sam krušne mrvice zamijenila bademovim brašnom, a pršut sirom, i to vrlo ukusnim engleskim sirom koji je sve dostupniji i kod nas – cheddrom. Cheddar je tvrdi sir najpoznatiji po intenzivnoj žuto-narančastoj boji, no pojavljuje se i u bijeloj boji. Potječe iz istoimenog engleskog sela i njegova aroma može varirati od vrlo blage do iznimno oštre, a zajednička nota jest svježi, gotovo voćni okus.
Čišćenje liganja nije toliko komplicirano kao što se doima na prvi pogled. Moj prodavač na ribarnici očisti ih u manje od minute-dvije, a uz malo spretnosti, ni vama ne mora uzeti više od pet minuta. Odvojite glavnu s probavnim traktom od tijela. Krakove odrežite od ostatka glave. Iz tijela lignje istisnite ‘kost’ potiskom prema gore. Očišćene lignje i krakove operite pod mlazom hladne vode. Lignjama je ljepše odrezati i ‘krila’, koje možemo sitno narezati i pretvoriti u punjenje skupa s krakovima. Ovaj put to nismo napravili, no zbog estetskog dojma i bogatijeg punjenja to svakako preporučujem. Ukoliko pazite na unos ugljikohidrata, ovaj je recept pun pogodak za vas jer ih ima u minimalnim količinama.
A sada riječ –dvije i o najklasičnijem prilogu našeg primorskog jelovnika: blitvi s krumpirom. Dugo sam iskušavala razne recepte za taj vrlo jednostavan prilog sve dok nisam otkrila najjednostavniju recepturu na svijetu, a meni uvjerljivo najukusniju. Posebno ako imate vrhunsku domaću blitvu i krumpir iz nečijeg vrta, punog okusa. I za ovu je ‘tajnu’ zaslužan servis Jedem doma, točnije naša domaćica Arnela, koja je veći dio života provela u Italiji, i njezino je kuhanje naslonjeno na talijanski način pripreme jela, meni najdraži. U vrlo slanu kipuću vodu (uistinu vrlo slanu, poput mora) stavite kuhati oguljen krumpir narezan na kockice. Nakon 12 minuta krumpiru dodati sitno narezanu blitvu. Skupa kuhati još dvije minute i dobro ocijediti od vode. Bogato zaliti dobrim domaćim maslinovim uljem – i to je to. Punina prirodnih okusa na najjače.
Za 2 osobe:
4 srednje do manje lignje
80g sira cheddra
manja vezica peršinova lista
2 režnja češnjaka
1 žlica bademova brašna
0,5 dl bijelog vina
sol
papar
maslinovo ulje
Krakove liganja narežite sitno. Češnjak protisnite. Peršin sitno nakosajte nožem. Na tavici na malo maslinova ulja na srednje jakoj vatri pirjajte krakove, češnjak i peršin oko pet minuta, miješajući kako češnjak ne bi zagorio. Posolite i popaprite. Podlijte vinom i pirjajte još minutu-dvije. Sir narežite na vrlo sitne kockice i stavite u zdjelu. Siru dodajte pirjane krakove s peršinom i češnjakom. Pospite bademovim brašnom i dobro promiješajte, da se smjesa sjedini.
Malom žlicom punite lignje, ostavljajući oko 2 cm pri vrhu prazne. Vrh zatvorite čačkalicom. Na tavicu ulijte malo maslinovog ulja i na njega hladnog poslažite lignje. Posolite ih i popaprite. Pokrijte tavu poklopcem i uključite vatru na srednju jačinu. Lignje će vrlo brzo početi krčkati i dobivati lijepu rumenu boju s donje strane. Nakon desetak minuta okrenite lignje na drugu stranu, opet ih malo posolite i popapite, ponovno pokrijte poklopcem i pustite neka se i s druge strane pirjaju desetak minuta. Lignje poslužite s prilogom po želji, primjerice s blitvom s krumpirom.
