Šljive su konačno stigle na tržnice i u supermarkete, a bila bi prava šteta neiskoristiti ih za pripremu neodoljivih slastica. Ako ste neizlječivi ljubitelj palačinki, poslužite ih uz spicy kompot od šljiva i grčki jogurt ili kuglicu sladoleda od vanilije…
Sočne i slatke šljive su jedno od najpopularnijeg voća – kako zbog izuzetnog okusa, tako i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina, zbog čega bi ih valja svakodnevno konzumirati tijekom ljeta.
Osim što ima jako antioksidativno djelovanje, vitamin C u ovom voću pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sustava, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni te štiti od bakterija i virusa.
View this post on Instagram
Bila bi prava šteta ne iskoristiti ovu namirnicu za pripremu finog deserta kojeg će se, bez sumnje, tražiti porcija više. U nastavku donosimo recept za božanstvene palačinke s aromatičnim kompotom od šljiva.
RECEPT
Sastojci:
12 palačinki
8 šljiva
štapić cimeta
zvjezdasti anis
2 klinčića
2 mahune ili pola žličice kardamoma
3 žlice šećera
250 ml crnog vina
80 ml vode
žličica naribane narančine kore
2 žličice grožđica
60 ml ruma
sladoled vanilije ili grčki jogurt za posluživanje
naribana čokolada za posluživanje
View this post on Instagram
Postupak:
Ispecite 12 palačinki pa ih stavite u pećnicu na 100°C kako bi ostale tople do posluživanja. Za kompot prerežite šljive na pola, izvadite koštice i svaku polovicu narežite na tri kriške. Stavite ih u lonac sa svim sastojcima osim ruma.
Zakuhajte, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Pažljivo izvadite šljive, poklopite ih i ostavite sa strane da ostanu tople. Začine vratite u lonac i tekućinu ponovno zakuhajte pa je lagano reducirajte dok ne dobijete gusti sirup.
Procijedite kako biste uklonili začine pa ulijte rum. Vratite šljive u umak i nježno promiješajte pazeći da ih ne zgnječite. Prilikom serviranja, rasporedite palačinke na tanjure, prelijte toplim kompotom od šljiva i dodajte sladoled od vanilije ili grčki jogurt. Na vrh naribajte malo tamne čokolade i poslužite.
Foto: Instagram