Ususret blagdanima mnogi već razmišljaju o zanimljivim slasticama koje bi mogli poslužiti ukućanima i gostima. Ako tražite zanimljiv recept koji objedinjuje omiljene zimske okuse, kremasti cheesecake od vanilije i cimeta sa Speculaas keksima kolač je koji će vas oboriti s nogu…
Cimet je jedan od neizostavnih začina u svakoj kuhinji, a sve zahvaljujući specifičnom mirisu i okusu. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini njegovi ekstrakti upotrebljavaju liječenje brojnih stanja, poput artritisa i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu.
Kako se dobiva iz kore drveća, mirisni začin sadrži mnoge hranjive i zdrave stvari, kao što su antioksidansi, dijetalna vlakna, magnezij, kalij, željezo te vitamini A, C i B skupine.
Cimet ima protuupalna, antioksidativna i izrazito ljekovita svojstva, a sjajno se slaže i slanim i sa slatkim okusima. Ovaj začin prava je uvertira nadolazećim blagdanima, pogotovo kad se krije u cheesecakeu s vanilijom i Speculaas keksima.
RECEPT
Podloga:
250 g začinjenih Speculaas keksa
100 g omekšalog maslaca
Krema od sira:
500 g posnog svježeg sira (quark)
750 g krem sira
200 ml slatkog vrhnja
3 jaja
50 ml biljnog ulja
100 g šećera
2 i pol paketića praška za puding od vanilije
Preljev od cimeta:
100 g maslaca
100 g smeđeg šećera
2 žlice cimeta
100 g Speculaas keksa
Priprema:
Dno okruglog kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje i lagano namastite. Zagrijte pećnicu na 175°C (gornji i donji grijač). Za podlogu sameljite kekse i maslac u blenderu pa ih utisnite u pripremljeni kalup.
Pomiješajte sastojke za kremu od sira. Izlijte je na podlogu od keksa i dobri poravnajte. Za preljev grubo usitnite maslac, šećer, cimet i kekse. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po kremi i lagano je utisnite.
Pecite kolač oko 60 minuta. Tijekom pečenja stavite malu posudu s vodom u pećnicu. Isključite pećnicu, ostavite cheesecake da se hladi u njoj s lagano otvorenim vratima oko sat vremena. Nakon toga, kolač potpuno ohladite u hladnjaku.
Foto: Instagram