Kokteli i slatki alkoholni napitci uživaju status favorita tijekom ljetnih mjeseci. Osim u čaši, okus ovih pića možete osjetiti i u brojnim slasticama. Ljubitelj ste Aperol Spritza? Pretvorite ga u neodoljivu tortu sa sirom kojoj neće odoljeti ni oni na dijeti…
Aperol je talijanski liker star nešto više od čitavog stoljeća. Proizveden je u Padovi, a sadrži mješavinu biljaka, voća, kore agruma i kinina. Ovi sastojci daju mu karakterističnu gorčinu i narančastu boju.
Osim za piće, kultni alkoholni napitak može se upotrijebiti i za pripremu deserata. Ako volite kremaste kolače, morate probati svilenkastu Aperol Spritz tortu koja ne zahtijeva puno truda ni posebne kulinarske vještine.
RECEPT
Sastojci:
2 naranče
200 g keksa s maslacem
100 g maslaca
14 listića želatine
500 g krem sira
400 g grčkog jogurta
200 ml Aperola
2 žličice ekstrakta vanilije
120 g šećera u prahu
200 ml vrhnja za šlag
100 ml prosecca
Postupak:
Naranče operite vrućom vodom, naribajte koricu i iscijedite sav sok. Otopite maslac, sameljite kekse pa pomiješajte oba sastojka s koricom naranče i dvije žlice narančinog soka. Rasporedite smjesu na podlogu kalupa i dobro je utisnite. Stavite u hladnjak do daljnje upotrebe.
Namočite 10 listića želatine. Preostali sok naranče pomiješajte s krem sirom, jogurtom, 100 ml Aperola, ekstraktom vanilije i šećerom u prahu. Ocijedite želatinu i otopite je u loncu s tri žlice pripremljene kreme od sira. Zatim je takvu umiješajte u čitavu kremu.
Istucite vrhnje za šlag pa ga umiješajte u kremu. Premažite podlogu od keksa i stavite u hladnjak na dva sata. Preostala četiri listića želatine namočite u vodi, ocijedite ih i otopite u loncu s dvije žlice Aperola.
Dodajte preostali Aperol i prosecco, promiješajte i premažite tortu. Ostavite u hladnjaku najmanje dva sata. Naranču narežite na tanke ploške i rasporedite po torti kao ukras.
Foto: Instagram