Make your day different

Logo Cover

Vogue objavio popis 11 najboljih europskih plaža i uvrstio jednu hrvatsku, o njoj se već ranije pisalo da je pravi mali raj na zemlji

Hrvatska krije mnoge dragulje prirode čijim se ljepotama dive putoholičari, umjetnici i zvijezde iz svih krajeva svijeta. Neke od najljepših destinacija nalaze se upravo na Jadranu, a njihovu posebnost prepoznali su i velikani. Magazin Vogue nedavno je objavio popis jedanaest najboljih plaža u Europi te uvrstio i jednu našu…

Iz godine u godinu naše plaže plijene pažnju hedonista, umjetnika, celebrityja i turista, a o nekima od njih i pišu prestižni svjetski časopisi. Naš morski (k)raj nije prošao nezapaženo ni među urednicima modne Biblije Vogue.

Legendarni časopis sastavio je popis 11 europskih plaža za koje kaže da nikada neće razočarati, a među njima se našla i jedna hrvatska – Pasjača.

@bucketlistbums

‘Na kratkoj udaljenosti od Dubrovnika nalazi se ova intimna plaža u južnoj Dalmaciji. Sama plaža je zadivljujuća zbog plavo-zelene vode i zapanjujućih litica, ali uska staza i niz stepenica uklesanih u stijenu čine je još nezaboravnijom. Obližnje selo Popovići također vrijedi posjetiti zbog tradicionalne arhitekture i maslinika’, stoji na Vogueovom web portalu.

@gabygarrid0

Pasjača je smještena južno od naselja Popovići u očaravajućim Konavlima. Ako ove godine ljetujete u Dubrovniku, od nje vas dijeli svega tridesetak kilometara. Bila bi prava šteta ne posjetiti je.

Nalazi se na skrovitom mjestu, gdje se konavoske stijene strmo obrušavaju u tirkizno Jadransko more. Okružuju je prirodne ljepote koje oduzimaju dah, a do nje se dolazi niz stube izgrađene u stijenama.

@visit.croatia

Zanimljivo je istaknuti da Pasjača nije oduvijek bila ondje. Nekoć je na tom mjestu bila tek uvala, a plaža je nastala prilikom iskopavanja tunela od Konavoskog polja, nešto prije Drugog svjetskog rata. Rat je zaustavio radove, a nastavili su se 1946. godine.

S povremenim pauzama u radu, tunel je dovršen 1959. godine, kao i sama plaža. Nastala je zajedničkim snagama čovjeka i mora jer se iskopano kamenje bacalo i ostavljalo na obali. Potom su ga valovi usitnili do oblutaka, kamenčića i pijeska i pretvorili u pravi morski raj.

@bucketlistbums

Inače, Pasjača je proglašena najboljom europskom plažom prema portalu European Best Destinations prije otprilike četiri godine, a zasjela je i na 39. mjesto liste 50 najljepših plaža svijeta po izboru portala The World’s 50 Best Beaches.

Osim nje, na Vogueovom popisu 11 najboljih plaža u Europi nalaze se i:

  • Torre Sant’Andrea, Italija
  • Praia Dona Ana, Portugal
  • Reynisfjara, Island
  • Plaža Kaputaş, Turkey
  • Pointe de l’Aiguille, Francuska
  • Platja de sa Boadella, Španjolska
  • Nacionalni park Thy, Danska
  • Plaža Tsigrado, Grčka
  • Plaža Luskentyre, Škotska
  • Plaža na uvali Ghajn Tuffieha, Malta
@bucketlistbums

Foto: Instagram




PBZ

Slični članci