Iako je vrlo povoljna i nutritivno bogata namirnica, poriluk mnogima nije prvi izbor za pripremu ručka. Ovo povrće može se iskoristiti na bezbroj načina i ubaciti u razna zanimljiva jela – poput kremastih njoki s limunom i komadićima hrskave slanine…
Poriluk je jedna od namirnica koja nam je dostupna tijekom cijele godine, a može se upotrijebiti na mali milijun načina. Ovo povrće dobar je izvor mangana, vitamina C i B te željeza. Osim što je bogat antioksidansima, pomaže i u regulaciji šećera u krvi.
Za razliku od luka i češnjaka, poriluk je blagog okusa te ga je jednostavno uključiti u jelovnik. Ako nemate ideju kako ga iskoristiti, u nastavku donosimo recept kremaste njoke u kojima se spaja s limunom i preprženom slaninom.
RECEPT
Sastojci:
2 stabljike poriluka
500 g njoka
žlica maslinovog ulja
korica pola limuna
2 žlice limunovog soka
150 ml vrhnja
prstohvat muškatnog oraščića
2 žlice ribanog parmezana
100 g slanine
3-4 žlice krušnih mrvica
žlica maslaca
2 režnja češnjaka
sol i papar
Postupak:
Slaninu narežite na sitne trakice. Prepržite je na maslacu s krušnim mrvicama i protisnutim češnjakom. Pirjajte dok ne porumeni pa ostavite sa strane.
Skuhajte njoke prema uputama na pakiranju. Poriluk operite i narežite na kolutiće. Dinstajte ga 3-4 minute na maslinovom ulju uz stalno miješanje. Posolite i popaprite.
U istu tavu dodajte vrhnje, limun i muškatni oraščić i pustite da sve zakuha. Umiješajte parmezan i začinite po ukusu. Ubacite njoke i pustite da sve krčka oko dvije minute. Prije posluživanja, na vrh pospite prethodno preprženu slaninu.
Foto: Instagram