Kruške su odlična baza za pripremu raznovrsnih deserata – kako ‘teških’ tako i onih laganijih. Ako ovih blagdana želite poslužiti svojim gostima nešto osvježavajuće i aromatično nakon obilnog ručka, poširane kruške u crnom vinu s kremom od grčkog jogurta nepogrešivo su rješenje…
Kruška je pravo obilje nutrijenata pa je se s pravom je stavlja na listu najkorisnijih namirnica. Dobar je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Ova voćka bogata je flavonoidima i antioksidansima zaslužnima za zaštitu organizma od starenja i brojnih zdravstvenih problema, dubinsko čišćenje te izlučivanje viška tekućine i toksina iz organizma.
Sočni plod savršen je za izradu raznih slastica od kojih će cijeli dom mirisati još satima. Jedna od njih su kruške poširane u crnom vinu s kremom od grčkog jogurta koje možete srevirati kao lagani blagdanski desert.
RECEPT
Sastojci:
boca shiraza ili drugog suhog crnog vina
1/2 šalice smeđeg šećera
trakica narančine kore
1 i pol žličica ekstrakta vanilije
štapić cimeta
zvjezdasti anis
2 tvrđe kruške
3 žlice slatkog vrhnja
1/3 šalice grčkog jogurta
2 žličice meda
4 žličice zobenih pahuljica
Postupak:
U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte vino, šećer, narančinu koricu, žličicu ekstrakta vanilije, cimeta, zvjezdasti anis i dvije šalice vode. Pustite da tekućina zakuha pa smanjite vatru. Ostavite da kuha još 15-ak minuta.
Kruške ogulite, prerežite na pola po dužini te im očistite sredinu. Dodajte ih u lonac s prerezanom stranom prema gore i smanjite vatru da lagano krčka. Kuhajte djelomično poklopljeno dok kruške ne omekšaju, oko 12 minuta.
Uklonite s vatre i ostavite da se malo ili potpuno ohlade u tekućini u kojoj su se kuhale. Za to vrijeme napravite kremu. Umutite šlag od vrhnja. U drugoj posudici pomiješajte jogurt, med i preostalu vaniliju.
Umiješajte začinjeni jogurt u prethodno pripremljeni šlag i stavite u hladnjak do posluživanja. Kada budete posluživali kruške, stavite ih na tanjur, zalijte tekućinom u kojoj su se kuhale i sa strane dodajte kremu od jogurta. Za dozu hrskavosti, na vrh pospite malo zobenih pahuljica.
Foto: Instagram