Naša kolumnistica gasto rubrike Željka Maras, vlasnica i autorica servisa ‘Jedem doma’, ovom će kolumnom oduševiti sve one koji misle: ‘Sarme nikad dosta!’ Doduše, ovoga puta Željka ne donosi klasičan recept za jelo koje smatramo kraljicom zime, ali bi vas druga, nova verzija – ona iz pećnice, mogla gotovo jednako oduševiti. Iz više razloga! Sve o sarmi od svježeg kupusa i iz pećnice te receptu za pripremu, pročitajte u nastavku….
Kad pišem kolumnu, rado istražujem detalje o temi koju obrađujem. Tako sam prije nekoliko mjeseci, pišući o sarmi i proučavajući u kojim je sve krajevima udomaćena, doznala zanimljiv podatak. U Bugarskoj se sarma osim od kiselog priprema i od slatkog odnosno svježeg kupusa, i ne kuha se u loncu nego se peče u pećnici.
Na prvu mi se ideja o tom jelu učinila nevjerojatno privlačnom. No uslijedili su blagdani, pa putovanja, i nikako da je isprobam. Za pripremu je na red došla tek sada, u pravo vrijeme kada smo svi već pomalo zasićeni zimskim kiselim kupusom. I to u vrlo specifičnom trenutku kad sam samu sebe privremeno stavila na lchf režim, da se uvjerim kako prehrana bez žitarica i šećera, pa i onog iz voća, izgleda u praksi.
Kako je hrana jedna od glavnih osi oko kojih se vrti moj svijet, i u profesionalnom i u privatnom smislu, mogu reći da sam po pitanju hrane vrlo determinirana. Kušat ću sve, ali ne želim se trajno hraniti ničime u čemu barem malo ne uživam.
Ne gledam na to kao na razmaženost i podilaženje liniji manjeg otpora nego kao na životnu odluku da svjesno ne konzumiram ništa što me ne inspirira, ne veseli, ne podiže. Ima dovoljno mraka i crnila u svima nama a da bismo još i čitali, gledali ili jeli nešto što nas čini potištenima.
Tako sam u prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata odlučila ne posezati ni za kakvim zamjenama uobičajenih jela sa žitaricama nego isprobati cijeli niz posve novih jela. Peciva i kora za pizzu pripremljeni po lchf principima daju se pojesti, ali za mene su daleko od zadovoljstva.
I što je još važnije: fokus mi je tada neprestano na negativnom – onome čega nema – pa ni rezultat, prema mom dubokom uvjerenju, ne može biti pozitivan. Tako sam odlučila u ovom razdoblju ne kuhati klasičnu sarmu jer ću samo misliti na to kako u njoj nema riže. Napravim li ‘slatku’ sarmu iz pećnice, neću primijetiti da u njoj nema riže jer je jednostavno nikad nisam ni jela!
Na taj je način nastao i ovaj recept. On je moja kreativna varijacija na temu bugarske sarme, a otišao je posve u mediteranskom smjeru talijanske orijentacije.
Žitarice su u lchf prehrani posve isključene, ali na svu sreću sjemenke nisu. Zato sam odlučila rižu u smjesi mesa zamijeniti pinjolima. Kad sam već krenula s pinjolima, nastavila sam u mediteranskom stilu – ulje koje sam koristila bilo je maslinovo, a meso čista junetina. Vi možete koristiti koje god mljeveno meso i koju god masnoću želite. Ako vam pinjoli nisu dostupni, lijepo će uklopiti i sjemenke suncokreta.
Recept
Za 4 osobe:
1 glavica svježeg kupusa
0,5 kg mljevenog mesa
2 deblje kriške dimljene pancete
½ luka
2 režnja češnjaka
manja vezica peršina
jaje
mala šalica pinjola
žlica pirea od rajčice
žlica mljevene paprike
maslinovo ulje
sol
papar
Kupusu oštrim nožem izdubite ‘korijen’. Potopite ga u lonac vode i kuhajte u vreloj vodi oko 15 minuta, da listovi omekšaju. Stavite pećnicu da se grije na 220 stupnjeva. Sitno narežite luk i pancetu i zajedno ih oko 5 minuta popržite na maslinovom ulju, na srednje jakoj vatri, pazeći da ne zagore. Pustite da se ohlade.
U dublju posudu stavite meso, pinjole, nasjeckani peršin, jaje, prostisnuti češnjak, prohlađeni luk i pancetu, sol i papar. Dobro promiješajte rukom u jednoličnu smjesu. Kupus izvadite iz vode i pustite da se prohladi. Listovi će se početi sami odvajati. Uzimajte žlicu nadjeva i zamatajte u rolicu poput običajene sarme, počevši od debljeg dijela lista prema tanjem. Rubove utisnite prema unutra.
S ovom količinom smjese moći ćete zamotati oko 12 manjih listova kupusa. Sarme slažite gusto u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali maslinovim uljem. Ukoliko vam ostane kupusa, narežite ga i stavite u sredinu posude. U zasebnoj posudi pomiješajte pire od rajčice, začinsku papriku i 2 dl vode. Zalijte preko sarmi, pokrijte poklopcem ili aluminijskom folijom i pecite u pećnici sat vremena na 220 stupnjeva. Nakon sat vremena maknite poklopac i pecite još pola sata, da sarma dobije boju. Kao prilog za one koji jedu ugljikohidrate možete skuhati i pire krumpir ili rižu.
