Make your day different

Logo Cover

Zarazite se nogometnom groznicom! Donosimo listu od 8 filmskih naslova koji u prvi plan stavljaju najvažniju sporednu stvar na svijetu

Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru u punom je jeku, a dok željno iščekujemo utakmice osmine finala, inspirirali smo se najvažnijom sporednom stvari na svijetu te napravili popis od 8 filmskih naslova koje veže nogometna tematika. Nogomet i film u mnogo su primjera pokušali zaživjeti zajedno, a ne može se poreći kako ovaj spoj i dobro inspirirana priča mogu uzrokovati mnoge trnce, inspirirati i zabaviti…

Svijet trenutno diše za nogomet, a mnogima najvažnija sporedna stvar na svijetu kroz godine je postala inspiracija u kinematografiji. Stoga, ovog vikenda naoružajte se grickalicama i prepustite se uživanju u filmskim naslovima koji u prvi plan stavljaju upravo nogomet.

1) Victory

‘Bijeg u pobjedu’ iz 1981. godine jedan je od najpoznatijih nogometnih filmova, a inspiriran je mađarskim filmom ‘Dva poluvremena u paklu’ redatelja Zoltana Fabrija. John Houston  je prikazao kako je nogomet često više od igre, sredstvo propagande. Priča filma počinje kada skupina zarobljenih savezničkih vojnika pristane na utakmicu protiv nogometne reprezentacije nacističke Njemačke. Vrlo intrigantna glumačka ekipa sastavljena od filmskih legendi poput Max Von Sydowa, Michaela Cainea i Sylvestera Stallonea pokazati će kako i autsajderi imaju svoje adute…

2) She’s The Man

‘Ona je najbolja’ adaptacija je bezvremenske Shakespearove komedije ‘Na tri kralja’, u kojoj se, baš kao u originalu, djevojka Viola prerušava u muškarca kako bi se lakše prilagodila muškom svijetu.  Ljubavni trokut i zaplet, koji se komplicira zamjenom identiteta, čine, naravno, glavni zaplet filma, no ovoga puta radnja je prebačena u današnje vrijeme. Ova urnebesna teen komedija s godinama je stekla kultni status, no svakako je vrijedi ponovno pogledati!

3) Bend it Like Beckham

Za razliku od svojih vršnjakinja odraslih u tradicionalnom ozračju obitelji indijskih imigranata u Veliku Britaniju, 18 – godišnja Jess Bhamra ne sanja o tome da postane dobra žena imućnome Indijcu i majka njegove djece, već ni manje, ni više – nego nogometna zvijezda. Kćer kojoj je životni uzor David Beckham teško je prihvatljiva i najliberalnijim roditeljima, pa nije čudo da se njezina majka i otac, dočasnik elitne britanske vojne postrojbe, nalaze na sto muka. Ovaj duhoviti film daje zanimljiv pregled kako to izgleda kada ženska populacija želi pronaći svoje mjesto u sportu koji je izvorno namijenjen isključivo muškarcima.

4) Fever Pitch

‘Sportska groznica romantična je komedija temeljena na književnom predlošku Nicka Hornbya, a izvrsno opisuje ljubavne jade navijača, ljubitelja nogometa kada je suočen s novim životnim obavezama. Priča o ljubavi, nogometu, odrastanju i trenucima kada nogomet prestaje biti najvažnija stvar na svijetu, ali ostaje najvažnija sporedna stvar na tom istom svijetu.  Naslovna uloga povjerena je Colinu Firthu koji će vas osvojiti.

5) The Damned United 

Film o kontroverznom nogometnom menadžeru Brianu Cloughu smješten je u 1974. sa sjećanjima na zbivanja u šezdesetima i 44 dana koje je proveo kao trener kluba Leeds United, jednog od ondašnjih najuspješnijih nogometnih ekipa .Oštar pristup i negodovanje na prljavu igru dotad uspješnog nogometnog menadžera jamstvo je budućih nesuglasica.

6) Playing for Keeps

Ova romantična komedija, u čijem je fokusu bivši profesionalni nogometaš, okupila je uistinu zvjezdanu ekipu. Glavna uloga povjerena je Gerardu Butleru, a uz njega se pojavljuju Jessica Biel, Uma Thurman, Catherine Zeta-Jones i Dennis Quaid.

7) Kicking & Screaming

Može li ijedan film s komičarom Willom Farellom uopće biti loš? Ovog puta holivudski zafrkant tumači oca koji preuzima dužnost trenera dječjeg nogometnog tima – što mu nimalo neće biti lak zadatak.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli TechSport Serbia (@techsport.tv)

8) Montevideo, Bog te video!

Redateljski prvijenac Dragana Bjelogrlića doživio je ogromni uspjeh u proteklih deset godina, a mnogima je i danas jedan od najboljih nogometnih filmova iz regije. Epski spektakl o odlasku nogometne reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na prvo Svjetsko nogometno prvenstvo 1930. u Urugvaju nastao je prema dokumentarnom romanu sportskog novinara Vladimira Stankovića i ukoliko ga još niste pogledali, pripremite se na vrtlog emocija.

Pripremila: Tara Musulin
Foto/video: Instagram/YouTube





Slični članci