Make your day different

Logo Cover

Ovih dana svi pričaju o filmu ‘Plavuša’! Briljantna Ana de Armas oduševila kao Marilyn Monroe, no radnja je izazvala brojne polemike

Život legendarne holivudske dive Marilyn Monroe i gotovo šezdeset godina nakon njezine smrti predmet je interesa javnosti. Tomu u prilog ide i dugo iščekivani film ‘Plavuša’ (Blonde) koji je prije nekoliko dana stigao na streaming platformu Netflix. Film Andrewa Dominika, s kubanskom glumicom Anom de Armas u glavnoj ulozi, inspiraciju crpi iz stvarnog života neprežaljene glumačke ikone, no sadrži i potpuno izmišljene detalje koji su izazvali popriličan broj kontroverzi i podijelili mišljenja gledatelja…

Oči javnosti ovih dana uperene su u neprežaljenu glumicu Marilyn Monroe i njezinu utjeloviteljicu Anu de Armas, 34 – godišnju kubansku glumicu, koja je preuzela ulogu legendarne holivudske dive u filmu ‘Plavuša’.

Film je 28. rujna stigao na streaming platformu Netflix i u kratkom roku osigurao svoje mjesto među 10 najgledanijih naslova.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BLONDE Netflix (@blondethefilm)

Australski redatelj Andrew Dominik na filmu o istinskoj ikoni Hollywooda radi od 2010. godine, no mnogi obožavatelji koji su mjesecima iščekivali film ‘Plavuša’, dijelom su razočarani.

Za razliku od holivudske prakse, koja podrazumijeva snimanje filma prema stvarnim memoarima ili autobiografiji, australski redatelj inspiraciju za film preuzeo je iz fikcijskog romana spisateljice Joyce Carol Oates iz 2000. godine.

Samim time, mnogi dijelovi filma su u potpunosti izmišljeni, a kroz cijelu radnju isprepliću se crtice iz glumičinog života – borba s ovisnošću, ljubavni problemi i omalovažavanje od strane nadležnih.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BLONDE Netflix (@blondethefilm)

Film prati uspone i padove Marilyn Monroe, rođene 1926. godine pod pravim imenom Norma Jean Baker. Radnja filma započinje prikazom života sedmogodišnje Norme Jeane i njene psihički nestabilne majke alkoholičarke, no prije svega duboko nesretne žene koja krivca nalazi u svojoj kćerci.

Jednom prilikom pokušala ju je čak i utopiti u kadi, a nakon ovog incidenta biva hospitalizirana, dok je mala Norma Jeane prepuštena socijalnoj službi i domovima. Međutim, ne postoje zapisi o tome da je Gladys Pearl Baker uistinu pokušala ubiti djevojčicu koja će za desetak godina postati najpoznatije lice Hollywooda.

Vrlo brzo radnja se prebacuje na život odrasle Norme Jean koja započinje glumačku karijeru pod umjetničkim imenom Marilyn Monroe.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BLONDE Netflix (@blondethefilm)

Između njenih naslovnica časopisa i prvih filmskih uloga, Marilyn se seksualno podređuje moćnom igraču iz Tinseltowna. Nakon nekoliko prvih filmskih uloga Hollywood postaje opsjednut zanosnom Marilyn Monroe, simbolom seksipila koja se pretvara u jednu od prvih ženskih celebrity persona oko kojih se stvara kult ličnosti. Samim time, Norma Jean postala je žrtva Hollywooda.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BLONDE Netflix (@blondethefilm)

Većinski dio filma temeljen je na Marylininom odnosu s muškarcima, no postavlja se pitanje koliko toga je utemeljeno na istini, a koliko na tračevima.

Posebno su brutalne i teške scene njenih višestrukih abortusa s različitim muškarcima, od kojih su neki bili prisilni, drugi spontani. Treba napomenuti kako je većina tih scena plod mašte – uključujući i onu koja eksplicitno prikazuje oralno zadovoljavanje na koji ju je prisilio američki predsjednik John F. Kennedy, nakon čega ju je brutalno silovao.

@anasdegallery

Iako je film dijelom razočarao gledatelje, što zbog zaista eksplicitnih scena, zbog čega je između ostaloga i zabranjen mlađima od 17, što zbog neutemeljenih činjenica, nitko nije ostao ravnodušan na briljantnu glumu lijepe Kubanke Ane de Armas.

@anasdegallery

Kubanska glumica, dosad najpoznatija po filmu ‘Knives Out’, do 2019. godine praktički je bila nepoznato ime u svijetu Hollywooda, a za utjelovljenje legendarne Marilyn Monroe transformirala se u plavušu i njezina sličnost s glumačkom ikonom postala je zaista nevjerojatna.

Za zgodnu 34 – godišnjakinju uloga u filmu ‘Plavuša’ bila je poprilično teška i izazovna, što je i sama nekoliko puta izjavila. Glumica je čak bila i uvjerena da je Marilyn Monroe proganjala filmsku ekipu. Kako prenosi Reuters, glumica je izjavila da bi ‘duh’ glumačke ikone bacao stvari sa zida ukoliko joj se određena scena ne bi svidjela.

@anasdegallery

‘Možda zvuči mistično, ali je istinito. Svi smo to osjetili, dodala je te istaknula kako vjeruje da je Monroe uvijek bila negdje u blizini, ‘ izjavila je tijekom 79. Venecijanskog festivala na kojem je film premijerno prikazan, a Ana de Armas za svoj nastup zaradila je 14 – minutne ovacije.

Kubanska glumica, koja je tijekom 2020. godine hodala i živjela s glumcem Benom Affleckom, ima prirodno jak kubanski naglasak, zbog čega je morala uzimati vokalne satove s trenerom kako bi govorila što sličnije Marilyn Monroe.

@anasdegallery

Mnogi filmski stručnjaci predviđaju kako si je talentirana Kubanka ovim nastupom osigurala nominaciju za Oskara, napravivši psihofizički striptiz i dala sve od sebe, ali i Marilyn.

Unatoč tomu što je film podijelio mišljenja gledatelja, redateljski uradak Andrewa Dominika pokušava odgovoriti na pitanje tko je bila fatalna žena koja je smatrana seks simbolom 20. stoljeća, jednom kada se ugase svjetla reflektora? Tko je Marilyn Monroe, a tko Norma Jean? U svakom slučaju, dio ostaje na gledatelju i njegovoj mašti, a ovaj film svakako bi se trebao naći na vašoj ‘watch listi.’

Pogledajte TRAILER:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BLONDE Netflix (@blondethefilm)

Pripremila: Tara Musulin
Foto/video: Instagram / YouTube





Slični članci