Usred smo sezone berbe svježeg graška, zdrave i fine namirnice koja pomaže u očuvanju linije. Zrnata mahunarka puna prijeko potrebnih vitamina i minerala odlična je baza za izradu raznih jela, osobito krem juhi s dodatkom drugih zdravih namirnica. Ako je jedva čekate jesti, iskoristite je za pripremu kremastog rižota s kozicama kojeg se uvijek traži porcija više…
Mladi grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki, velike je hranjive vrijednosti i kao povrtlarska kultura ubraja se u grupu zrnatih mahunarki.
Ako često osjećate umor, obavezno u svoju prehranu uključite grašak jer njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar ćelija organizma. Grašak tijelu osigurava i velike razine vitamina C, koji je ujedno efikasan i kao antioksidans.
Betakaroten, provitamin vitamina A koji se nalaze u grašku pridonose i zdravlju kože te bržem tamnjenju, stoga ga nipošto nemojte izostaviti s jelovnika tijekom ljetnih mjeseci. Ako nemate ideje kako ga pripremati, u nastavku donosimo recept za kremasti rižoto s graškom i kozicama koji će vas oduševiti.
RECEPT
Sastojci:
500 g očišćenog mladog graška
400-500 g manjih škampa ili kozica
1 glavica crvenog luka
4 režnja češnjaka
stručak peršina, metvice ili komorača
1 dl bijelog vina
0,3 cl konjaka
malo ljute papričice
1,5 l povrtnog temeljca
16.18 žlica riže arborio
30 g maslaca
250 ml maslinovog ulja
Postupak:
U loncu ili dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko prodinstajte luk. Dodajte grašak i još malo pirjajte. Dodajte rižu, opet kratko prodinstajte da zastakli te dodajte vrući temeljac tako da je prekrije. Nastavite miješati i dodavati kipući povrtni temeljac.
Dok se riža kuha, u manju tavu ulijte dvije žlice maslinovog ulja pa ubacite češnjak narezan na četvrtine i komadić ljute papričice. Ako je mljevena, uzmite je samo na vrh noža. Na dobro ugrijano ulje ‘bacite’ kozice i popecite ih da pocrvene.
Posolite ih i prelijte konjakom, pustite da alkohol ispari pa uklonite s vatre. Prije nego što se riža u potpunosti skuha, dodajte joj kozice s umakom koji su pustili. Sve zajedno kuhajte još 2-3 minute i maknite sa štednjaka.
Gotovoj riži dodajte maslac i dvije žlice maslinovog ulja pa energično miješajte da se otpusti sav škrob koji će rižotu dati kremoznost. Naposljetku, dodajte peršin, metvicu ili komorač, pospite naribanim parmezanom i poslužite.
Foto: Instagram