Blagadni su sve bliže, stoga je sada pravo vrijeme da počnete planirati jelovnik za svečani uskrsni objed. Nijedan blagdanski ručak nije potpun bez ukusnog deserta, a ako nemate ideju kakav pripremiti ove godine, torta od mrkve nepogrešivo je rješnje. Sočna, kremasta i lagana, ova proljetna poslastica u treptaju će planuti sa stola…
Slatka i ukusna mrkva jedan od najmoćnijih saveznika u održavanju dobrog zdravlja. Osim što je fino, ovo korjenasto povrće obiluje prijeko potrebnim nutrijentima, posebice vitaminom A i antioksidansima.
Mrkva je bogata topivim vlaknima koja mogu usporiti brzinu pražnjenja želuca i tako povećati osjećaj sitosti nakon jela. Usto, ova namirnica idealna je baza za pripremu raznih jela, a u posljednje vrijeme posebno je popularna u tortama.
U slučaju da još niste probali tortu od mrkve ili vam nedostaje ideja za uskrsni desert, u nastavku donosimo jednostavan recept za kremastu i sočnu slasticu koja će oboriti s nogu i male i velike.
RECEPT
Biskvit:
2 šalice šećera (šalica od 2,5 dcl)
450 g naribane mrkve
4 jaja
2,5 šalice glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1,5 žličica cimeta
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice klinčića
1,5 šalica ulja
1 naranča (sok i korica)
Krema:
300 g krem sira
100 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
2,5 šalice šećera u prahu
1 žličica korice naranče
orasi ili lješnjaci za ukrašavanje
Postupak:
Izmutiti sve sastojke u smjesu za biskvit, cijela jaja, šećer i ulje posebno, suhe sastojke posebno, zatim ih sjediniti i na kraju lagano umiješati naribanu mrkvu. Peći 40-50 minuta u namašćenom kalupu za torte na 170°C. Ispečeni i ohlađeni biskvit prerežite popola.
Prelijte ga iscijeđenim sokom 1 naranče. Izmutite kremu od krem sira, omekšalog maslaca, šećera u prahu i narančine korice. Premažite prvu polovicu biskvita s pola dobivene kreme, zatim poklopite drugim biskvitom i premažite preko osatatak kreme. Po želji, ukrasite sjeckanim orasima i preprženim lješnjacima.
Foto: Instagram