Veljača je mjesec u kojem se u mnogim kućanstvima peku krafne povodom poklada. Postoji bezbroj različitih načina na koje se ova tradicionalna poslastica može pripremati, a ako još niste probali talijansku brioche varijantu – poznatiju i kao bomboloni, u nastavku donosimo recept koji će vam odmah izmamiti zazubice…
Pufaste krafne su slatki simbol poklada kojem se uvijek rado vraćamo svake veljače. Ako ste mislili da je ova tradicionalna slastica katkad dosadna, prevarili ste se, jer postoje i malo drugačije varijante koje neće odbiti ni najveći gurmani.
Jedna od njih je i tradicionalna talijanska poslastica poznata kao bomboloni, a riječ je o ukusnim brioche krafnama za koje vrijedi odvojiti malo vremena i uprljati ruke.
Planirate li ovog mjeseca počastiti ukućane i vesele maškare finim krafnama, u nastavku donosimo fantastičan recept koji ćete zasigurno poželjeti isprobati.
RECEPT
Sastojci:
500 g glatkog brašna
125 g mlakog mlijeka
4 jaja
75 g šećera
125 g maslaca sobne temperature
žličica soli
vrećica suhog kvasca
korica pola naranče
šećer za posipanje
punjenje po želji
Postupak:
U posudu stavite suhi kvasac, 65 g brašna koje ste odvojili od ukupne količine te mlako mlijeko. Pomiješajte dobro da se sve poveže pa prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoji pola sata na toplom mjestu.
Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto. Dodajte koricu naranče. U zasebnoj posudi pomiješajte preostalo brašno, šećer i sol. Dodajte smjesi kvasca i jaja.
Nastavkom za tijesto izradite tijesto nekoliko minuta. Bitno je da se poveže i da nema suhih dijelova. Tijesto ostavite pet minuta da odmori da se razvije gluten. Maslac sobne temperature iskidajte na kockice.
Nakon što je tijesto malo odmorilo dodajte kockicu maslaca pa na srednje jakoj brzini nastaviti izrađivati tijesto. Izrađujte ga sve dok se maslac ne sjedini s tijestom, tek tada dodajte sljedeću kockicu Ponavljajte isto dok ne utrošite sav maslac.
Tijesto nastavite izrađivati mikserom ili ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga rukama nastavite mijesiti. Mijesite ga 6-8 minuta, odnosno dok ne postane glatko i sjajno.
Tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, 1,5 sat do dva sata.
Tijesto pritisnite kako bi se ispuhao zrak pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljate na debljinu od 1 centimetra.
Koristeći se okruglim kalupom promjera 5 centimetara utisnite krugove u tijestu. Formirane bombolone prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između tijesta kako bi moglo narasti.
Ostatak tijesta kratko zamijesite, razvaljajte na 1 centimetar i ponovo utisnite kalup. Ponovite dok ne utrošite sve tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi jedan sat, odnosno dok se ne udvostruči.
U lonac s debljim dnom ulijte ulje i pustite da se zagrije. Zagrijano je kada dosegne temperaturu od 170 stupnjeva ili kada uronite drvenu dršku i oko nje se krenu stvarati mjehurići. Vatru potom smanjite na laganu.
U lonac stavite onoliko krafni koliko mogu stati, a da pritom nesmetano mogu plutati. U ulje uronite gornju stranu tijesta (ona koja se dizala prilikom odmaranja). Poklopite lonac kako bi se strana koja je bila polegnuta na papir za pečenje lakše digla.
Pržite 30-ak sekundi, odnosno dok vam strana uronjena u ulje ne porumeni. Bombolone okrenite i pržite otklopljene još 30-ak sekundi, odnosno dok i druga strana ne porumeni. Gotove bombolone prebacite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće pa ih potom uvaljajte u šećer. Punite ih po želji.
Foto: Instagram / Recept: Bake Me