Tvrdo ili meko kuhana, poširana, na oko, kajgana, omlet…samo su neki od načina pripreme jaja. Mnogima su nezaobilazan dio svakodnevne prehrane jer su iznimno hranjiva i dobro se slažu s ostalim namirnicama poput sira, suhomesnatih proizvoda i povrća. Ipak, postoji određen način pripreme koji će vašem zdravlju donijeti više štete nego koristi. Što biste trebali izbjegavati u pripremi jaja, a što će povoljno djelovati na organizam, saznajte u nastavku…
Kokošja jaja izvrstan su izvor brojnih esencijalnih nutrijenata. Bjelanjak je savršen izvor proteina (osobito za vegetarijance!) a žutanjak obiluje vitaminima i mineralima poput B12, kolina, selena i luteina.
Osim što lako stvaraju osjećaj sitosti i hrane organizam, navedeni vitamini doprinose boljem vidu.
Kako bi u potpunosti iskoristili prednosti konzumacije jaja i njihovih zdravih komponenti, nutricionisti i dijetetičari upozoravaju da su neke metode pripreme jaja ipak zdravije od drugih.
Prenoseći riječi registrirane dijetetičarke Katherine Basbaum, portal Yahoo!Style navodi da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u jako zagrijanom ulju.
Priprema jaja na oko na maslacu ili jako zagrijanom ulju mogla bi poništiti zdravstvene prednosti koje sama konzumacija donosi.
Razlog tome je što su jaja prirodno bogata proteinima i imaju nizak udio zasićenih masti, ali dodavanjem velikih količina ulja nepotrebno ćete ‘obogatiti’ obrok nezdravim mastima.
Katherine Basbaum naglašava da bi to trebali izbjeći jer je prekomjerna konzumacija zasićenih masti povezana s razvijanjem kardiovaskularnih bolesti.
Tara Tomaino, dijetetičarka iz New Yerseya, dodaje da osim maslaca, kokosovo i suncokretovo ulje, kao i masnoća iz slanine također uzrokuju spomenute probleme.
Uz to, korištenje jaja u obilnim jelima poput mesne štruce ili quichea s puno masnih sastojaka jednako tako donosi negativan efekt umanjivanja apsorpcije vitamina iz samog jaja.
Osim što bi moglo nepovoljno utjecati na okus jaja, prženje na jako zagrijanom ulju moglo bi uzrokovati upalne procese u tijelu. Nutricionistkinja Rebecca Washuta upozorava da se taj proces može odviti zbog oksidacije ulja i savjetuje da u pripremanju jaja na oko koristite ulje s visokom točkom stvaranja pare – poput ulja od avokada ili maslinovog ulja.
Želite li u potpunosti izbjeći zdravstvene rizike, jaja pripremite na neki drugi način – poširana jaja na avokado tostu postala su hit u pripremi doručaka, a kuhano jaje svima je omiljeni tradicionalni obrok bez imalo masti.
Kao što je spomenuto na početku, bilo bi šteta propustiti užitke u okusima jela koja kombiniraju jaja s raznovrsnim povrćem. To može biti omlet sa šparogama, lukom, paprikama ili u sklopu zelene salate – mogućnosti je bezbroj, na vama je samo odabrati omiljenu!
View this post on Instagram
Pripremila: Silvija Valjin
Foto: Instagram